Dostupni linkovi

Koalicija NADA protiv da Beograd bude evropska LGBT prestonica


Beograd je dobio organizaciju "Europrajda" u konkurenciji sa Barselonom, Lisabonom i Dablinom.

Koalicija NADA osudila je održavanje "Europrajda" u Beogradu, najavljenog za septembar, ocenjujući da je organizacija te LGBT manifestacije "velika sramota za naš narod i državu".

Beograd je ove godine domaćin "Europrajda", a izabran je 2019. u konkurenciji koju su činili Barselona, Lisabon i Dablin. "Europrajd" je najveći međunarodni prajd u Evropi koji se održava od 1992. godine.

Jedan od lidera koalicije NADA, predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović rekao je da su zakonom garantovana ista prava za sve građane, bez obzira na seksualnu orijentaciju i ocenio da "niko nema pravo, naročito manjina da agresivno promoviše i nameće svoje vrednosti većini".

"Jasno je da početak takozvane 'Nedelje ponosa' i najavljene šetnje u septembru LGBT populacije za cilj imaju ponovni pokušaj stavljanja na dnevni red zakona o istopolnim brakovima, protiv koga ćemo se vrlo odlučno boriti u Skupštini, braneći i Ustav Srbije", naveo je Jovanović.

Koalicija NADA, čiju okosnicu čine desno orijentisani DSS i frakcija Pokreta obnove Kraljevine Srbije (POKS), osvojila je na parlamentarnim izborima u aprilu 15 mandata.

Aleksandar Savić iz nevladine organizacije "Da se zna!" rekao je prethodno za RSE da je odličan presedan što se "Europrajd" ne održava negde gde su LGBT+ prava na znatno višem nivou, nego u jednoj državi gde je to potrebnije.

"Ne samo u Srbiji, nego i na Balkanu, daleko smo od jednakosti. I mislim da je u tom smislu to odličan politički momenat za 'Europrajd' da se desi u Beogradu", poručio je on.

Osim regaovanja koalicije NADA na "Europrajd" i desničarski pokret Dveri, koji će u budućem sazivu parlamenta imati šest poslanika, najavio je da će u Skupštini tražiti da se u Srbiji zabrane parade ponosa.

Aleksandar Savić iz organizacije "Da se zna" ocenio je predlog zabrane slobodnog okupljanja jedne grupe ljudi fašističkim.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG