Dostupni linkovi

Procurio dokument koji sugeriše ograničavanje prava na abortus u SAD-u


Protest za pravo na abortus, Vašington, 2. maj 2022.

Vrhovni sud Sjedinjenih Američkih Država (SAD) bi mogao da preokrene odluku u slučaju "Roe v. Wade" iz 1973. kojim je legalizovan abortus u ovoj zemlji, navodi se u nacrtu mišljenja iz suda, koji je u posjedu Politika (Politico).

Promjena ove odluke bi dovela do zabrane abortusa u oko pola saveznih država u SAD, te bi mogla imati ogroman uticaj na ovogodišnje izbore za Predstavnički dom i Senat američkog Kongresa.

Još nije najjasnije da li ovaj nacrt predstavlja konačnu odluku suda po ovom pitanu – jer se u tom procesu stavovi često mijenjaju.

Ipak, kakav god bude konačni stav, curenje informacija iz suda predstavlja izuzetno rijedak slučaj, i to u slučaju ogromne važnosti.

"Roe je krajnje pogrešan od samog početka", navodi se u nacrtu mišljenja koje potpisuje sudija Samuel Alito, član konzervativne većine u ovom devetočlanom sudskom tijelu, kojeg je postavio bivši predsjednik Džordž Buš mlađi (George W. Bush).

Dokument je označen kao "prva verzija", u slučaju koji pokušava da poništi zabranu abortusa nakon 15 nedjelja u Misisipiju, u slučaju poznatom kao "Dobbs v. Jackson Women’s Health Organization".

Sud bi o ovome trebalo da donese odluku krajem juna ili početkom jula.

Prema nacrtu mišljenja, ne postoji ustavno pravo na uslugu abortusa, te bi bilo dozvoljeno pojedinačnim saveznim državama da ovaj zahvat dodatno regulišu – ili čak zabrane.

Portparol Vrhovnog suda je rekao da sud nema komentar, a AP nije mogao nezavisno da potvrdi autentičnost nacrta, koji datira iz februara.

"Politiko" tvrdi da je dobio kopiju nacrta od osobe upoznate sa sudskim procesom u Misisipiju.

Glasanja i mišljenja Vrhovnog suda nisu zvanična dok ne budu zvanično i objavljena.

Dokument je procurio u javnost tokom perioda kada postoje aktivnosti da se ograniči pravo na pobačaj u pojedinim državama sa Republikancima na čelu – od kojih je Oklahoma među posljednjim – čak i prije odluke suda.

Anketa AP-a iz decembra je ustanovila da bi za Demokrate zaštita prava na abortus trebalo da bude visoko na listi prioriteta vlasti.

Prema drugim anketama, relativno malo Amerikanaca želi da ova odluka bude izmjenjena. Po anketi "AP VoteCast" iz 2020, 69% glasača u predsjedničkim izborima je smatralo da odluku "Roe v. Wade" ne treba mijenjati.

Ubrzo nakon objave "Politikovog" teksta, mnogi su se okupili ispred zgrade Vrhovnog suda u Vašingtonu.

Vođe Demokrata u Kongresu, predsjednica Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi, i vođa većine u Senatu, Čak Šumer, u zajedničkoj izhjavi navode da "ukoliko je izvještaj tačan, Vrhovni sud će nanijeti najveće ograničenje prava u prethodnih 50 godina – ne samo ženama, nego svim Amerikancima".

Lokalni zvaničnici hvale navedeni tekst.

"Ovo stavlja odluku nazad u ruke saveznih država, gdje je uvijek i trebalo da bude", rekla je članica Predstavničkog doma iz Misisipija, Beki Kari.

Do sada, sud je dozvoljavao saveznim državama da regulišu ali ne i da zabrane abortus, u periodu do 24 nedjelje.

26 država će vjerovatno zabraniti abortus ukoliko se ova odluka ostvari, prema Gutmaher institutu. Od njih, 22 republike već imaju totalnu ili skoro totalnu zabranu pobačaja.

Za razliku od njih, 16 država i Distrikt Kolumbija imaju zakonom zaštićen pristup abortusu.

Izvor: AP

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG