Dostupni linkovi

Protivnici prava na abortus marširali u Vašingtonu


Marš protvnika abortusa u Vašingtonu, 21. januar 2022.
Marš protvnika abortusa u Vašingtonu, 21. januar 2022.

Hiljade demonstranata protiv abortusa optimistično je marširalo 21. januara u Vašingtonu do Vrhovnog suda, posle najave da će saveznim državama biti dozvoljeno da gotovo ukinu pravo na abortus, prenela je agencija AP.

Šetnja pod nazivom "Marš za život" održana je nakon najave Vrhovnog suda SAD da će dozvoliti državama da nametnu stroža ograničenja prava na abortus.

Tako bi bila stavljena van snage presuda Ro protiv Vejda iz 1973. kojom je zakon savezne države Teksas koji je zabranjivao abortus stavljen van snage jer je, po presudi suda, u suprotnosti sa Ustavom SAD.

Na protestu je bilo mnogo mladih ljudi i učenika koje su doveli profesori i verske grupe.

Reporter agencije AP je atmosferu na skupu opisao kao optimističnu uz uverenje okupljenih da će odluka suda neizbežno dovesti do kraja presude Ro protiv Vejda.

Administracija američkog predsednika Joe Bidena zatražila je 18. oktobra od Vrhovnog suda da blokira zakon u saveznoj državi Teksas koji nameće gotovo potpunu zabranu pobačaja, nazivajući meru koju podržavaju republikanci očito neustavnom.

Predstavnica Bele kuće za štampu Jen Psaki izjavila je 21. januara da je "reproduktivna zdravstvena zaštita pod ekstremnim i nemilosrdnim napadima, posebno poslednjih meseci".

Grupe za prava na abortus zabrinute su da je najmanje 26 država na redu da dodatno ograniči pravo na abortus ako presuda Ro protiv Vejda bude poništena.

XS
SM
MD
LG