Dostupni linkovi

Hiljade žena na ulicama SAD tražilo jednako pravo na abortus


Širom SAD održano je više od 600 demonstracija. Na slici: protest u Teksasu, 2. oktobar 2021
Širom SAD održano je više od 600 demonstracija. Na slici: protest u Teksasu, 2. oktobar 2021

Hiljade žena marširale su u subotu, 2. oktobra do Vrhovnog suda u Vašingtonu, skupštine Teksasa i u gradovima širom SAD protestujući zbog sve većih državnih restrikcija na abortus, i zalažući se za očuvanje ustavnog prava.

Više od 600 demonstracija održanih širom SAD je, u velikoj meri, pokrenuo zakon Teksasa, kojim se zabranjuje abortus posle oko šest nedelja trudnoće. Mera, koja je stupila na snagu prošlog meseca, je najrestriktivnija u zemlji.

"Bez obzira gde živite, bez obzira gde ste, ovo je mračan trenutak", rekla je okupljenim demonstrantima Aleksis Mekgil Džonson, predsednica organizacije Planirano roditeljstvo (Planned Parenthood) na mitingu u Vašingtonu.

U glavnom gradu Teksasa, Ostinu, hiljade su se okupile da osude zakon koji je potpisao guverner Greg Ebot.

Njime se zabranjuje abortus ako se kod embriona utvrdi kucanje srca, što se obično događa oko šeste nedelje trudnoće, pre nego što mnoge žene i ustanove da su trudne, i ranije nego što se obavlja između 85 i 90 odsto svih abortusa, kažu stručnjaci.

Zakon se oslanja na obične građane da sprovode zabranu, koja ne pravi izuzetak ni u slučajevima silovanja ili incesta, i nagrađuje ih sa najmanje 10.000 dolara ukoliko uspešno tuže nekoga ko je pomogao da se izvrši ilegalni abortus.

Demonstranti u Vašingtonu marširali su ka Vrhovnom sudu dva dana pre novog zasedanja suda na kome će se razmotriti slučaj iz Misisipija, koji bi mogao da omogući sudu da ponište prava na abortus uspostavljena istorijskom presudom iz 1973. godine u slučaju "Rou protiv Vejda".

Ako sud bude poništio taj presedan, pristup abortusu više neće biti zaštićen Ustavom, zbog čega će države biti slobodne da brane, ograniče ili, pak, dozvole proceduru, bez ikakvih restrikcija.

Na protestnom maršu i mitingu u Njujorku okupile su se hiljade demonstranata, među kojima su bile glumice Ejmi Šumer i Dženifer Lorens.

Aktivisti za prava na abortus i američki Sekretarijat za pravosuđe su se žalili na zakon Teksasa pred državnim i federalnim sudovima, navodeći da se njima krši ustavno pravo žena.

Federalni sudija u Ostinu u petak je saslušao zahtev Sekretarijata za pravosuđe da privremeno blokira zakon dok se njegova ustavnost preispituje.

Izvor: VOA, Reuters
XS
SM
MD
LG