Dostupni linkovi

Suspendovan Parlament Velike Britanije


Demonstrant sa maskom britanskog premijera ispred njegove rezidencije u Downing Streetu u Londonu
Demonstrant sa maskom britanskog premijera ispred njegove rezidencije u Downing Streetu u Londonu

Kraljica Elizabeth II odobrila je zahtjev premijera Velike Britanije Borisa Johnsona da suspenduje parlament na pet sedmica. Kako prenose britanski mediji, širom zemlje održani su protesti.

Protest u Londonu: 'Zaustavite državni udar'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:29 0:00

Vlada Velike Britanije je od kraljice zatražila suspenziju samo nekoliko dana nakon što se zastupnici u septembru vrate na posao i samo nekoliko sedmica prije isteka roka za Brexit.

Predsjednik Predstavničkog doma John Bercow rekao je da je ovo "vrijeđanje ustava", javlja BBC.

Iako se tradicionalno ne obraća javnosti sa komentarima i političkim objavama predsjednik Predstavničkog doma je dodao: "Kako god da je upakovano, kristalno je jasno da mu je svrha da spriječi debatu o Brexitu i ispunjavanju njihove (poslanika) dužnosti u oblikovanju pravca u kom ide zemlja." Bila bi to "uvreda za demokratske procese i prava parlamentaraca kao izabranih predstavnika naroda", dodao je.

Boris Johnson
Boris Johnson

Johnson je najavio da će 14. oktobra zakazati kraljičin govor (kraljica čita govor koji je napisala Vlada), što je formalni početak nove sesije zasijedanja parlamenta, na kojem će iznijeti Vladin zakonodavni program, navodi Reuters.

Johnsonov potez bi efektivno zatvorio parlament od sredine septembra na oko mjesec dana i smanjio vrijeme u kojem parlamentarci mogu pokušati blokirati Brexit bez dogovora. Parlamentarci tako neće imati vremena da usvoje zakone kako bi 31. oktobra zaustavili Brexit bez dogovora.

Na Johnsonov zahtijev uslijedile su burne reakcije, a lider opozicione Laburističke stranke Jeremy Corbyn je pisao kraljici i izrazio "duboku zabrinutost" u vezi Johnsonovog poteza. Corbyn je, kako javlja Reuters, zatražio i sastanak sa kraljicom.

Reakcije: 'Vrijeđanje Ustava' i 'kidnapovanje demokratije'

Sjevernoirska Demokratska unionistička partija (DUP) koja u britanskom parlamentu podržava manjinsku vladu konzervativaca, pozdravila je odluku vlade.

Laburistički čelnik Corbyn je u obraćanju javnosti rekao da će učiniti sve da spreči akciju Vlade.

“Protestovao sam na najsnažniji mogući način u ime stranke i drugih opozicionih partija koje će se pridružiti u jasnoj osudi da suspenzija parlamenta nije prihvatljiva", kazao je lider opozicionih laburista.

“Premijer na neki način pokušava da slomi i kidnapuje našu demokratiju kako bi nasilno progurao izlaz iz EU bez dogovora. Čega se toliko plaši da mora da suspenduje parlament kako bi spriječio diskusiju o ovoj temi", pitao je u javnom obraćanju medijima.

uradićemo sve što je u našoj moći da spriječimo suspenziju parlamenta: Jeremy Corbyn
uradićemo sve što je u našoj moći da spriječimo suspenziju parlamenta: Jeremy Corbyn

Corbyn je rekao da će najprije upotrijebiti svu legislativu kako bi spriječili suspenziju parlamenta, a poslije toga sledi izazov u formi glasa povjerenja o Vladi Borisa Dđonsona, prenosi Guardian.

“Uradićemo sve što je u našoj moći", poručio je Corbyn.

Poslanik iz redova laburista Clive Lewis na Twitteru je objavio da će policija morati da iznese i njega i druge zastupnike iz Parlamenta, ako dođe do suspenzije.

Nekadašnji šef poslaničke grupe Konzervativne partije Nick Boles, koji je podnio ostavku u aprilu zbog, kako je naveo, nesposobnosti stranke da napravi kompromis oko Brexita, objavio je na Twitteru da će svaki poslanik koji podrži pokušaj Vlade da blokira zakone dijeliti odgovornost za štetu koju bude doneo Brexit bez dogovora.

Na zvaničnoj stranici državnih institucija pokrenuta je i peticija protiv odluke Vlade, koja je samo u tri sata skupila preko 500.000 potpisa. Na svaku peticiju koja prikupi više od 10.000 potpisa Vlada daje odgovor, a za preko 100. 000 ulazi u razmatranje za raspravu u britanskom parlamentu.

Irska neće promijeniti stav o Brexitu niti o "backstop" aranžmanu nakon Johnsonove, odluke, izjavio je irski ministar finansija Paschal Donohoe.

Naglasio je da ishod Brexita bez postignutog sporazuma nije neminovnost.

"Uz ovako dinamičnu situaciju, postoji mnogo toga što se može uraditi do kraja oktobra", kazao je, a prenosi Reuters.

Guy Verhofstadt, visoki dužnosnik Evropskog parlamenta za Brexit, nazvao je Johnsonov potez "zlim".

"Kao kolega parlamentarac, izražavam solidarnost sa onima koji s ebore da s enjihov glas čuje. Suzbijanje rasprava o komplikovanim izborima vjerovatno neće pomoći u postizanju stabilnog odnosa između EU i Velike Britanije", objavio je na Twitteru.

Predjsednik SAD Donald Trump objavio je tweet u kom je podržao britanskog premijera Borisa Johnsona i naglasio da će Corbynu biti veoma teško da"traži glasanje o nepoverenju protiv premijera". "Boris je upravo ono što UK dugo traži i dokazaće da je veliki", napisao je predsjednik SAD.

Sa samo 65 dana koliko je ostalo do izlaska iz EU, parlamentarci se bore da spriječe premijera da izvede državu iz EU bez sporazuma, što bi jednu od najstabilnijih zemalja u Europi dovelo u ustavnu krizu, navodi Reuters.

Naime, u utorak su lideri britanskih opozicionih stranaka udružili snage kako bi pokušali iskoristiti parlamentarnu proceduru da primoraju Johnsona da odgodi Brexit nakon 31. oktobra. U srijedu je Boris Johnson odgovorio ovom najavom.

Reuters dodaje i da je ova vijest uticala na pad britanske funte u odnosu na euro i dolar.

XS
SM
MD
LG