Dostupni linkovi

Merkel: I dalje postoje šanse za sporazum o Brexitu


Nemačka vlada će se angažovati do poslednjeg dana: Angela Merkel
Nemačka vlada će se angažovati do poslednjeg dana: Angela Merkel

Nemačka kancelarka Angela Merkel rekla je danas da i dalje gaji nadu o sporazumu izmedju Velike Britanije i EU o Brexitu uprkos neizvesnoj političkoj situaciji u Londonu.

"Moje je čvrsto uverenje je da još imamo šanse da to postignemo na organizovan način", rekla je Merkel poslanicima u donjem domu nemačkog parlamenta u osvrtu na Brexit.

"I nemačka vlada će se angažovati do poslednjeg dana da se to omogući", rekla je ona za vreme rasprave u Bundestagu o budžetu za 2020.

Nemačka kancelarka je ipak dodala i da se Nemačka takođe pripremila za slučaj "neorganizovanog Brexita" i da želi da zadrži bliske ekonomske i bezbednosne veze sa Britanijom posle Brexita.

Britanski premijer Boris Džonson je izjavio da se trudi da postigne novi sporazum o razlazu sa EU do evropskog samita 17. i 18. oktobra, posle niza poraza u Parlamentu, gde su se i poslanici njegove stranke pobunili protiv Brexita po svaku cenu, makar i bez sporazuma.

Od utorka je britanski parlament suspendovan na pet nedelja, a poslanici treba da se vrate u klupe samo nekoliko dana pre najavljenog izlaska Britanije iz Unije, 31. oktobra.

XS
SM
MD
LG