Dostupni linkovi

Vlasnica novosadskog Kanala 9 ponovo štrajkuje glađu


Vlasnica lokalne televizije pred trećim štrajkom glađu
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:53 0:00

Treći put u proteklih godinu dana vlasnica novosadske TV Kanal 9 Maja Pavlović počela je štrajk glađu ispred Regulatornog tela za elektronske medije Srbije (REM).

Pavlović kaže da se njeni zahtevi koji bi regulisali položaj lokalnih emitera nisu menjali od prošle godine, kao i da tri meseca nakon sastanka sa premijerkom Anom Brnabić nije bilo pomaka u rešenju nagomilanih problema.

Sada, kaže, očekuje sastanak sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

"Mi smo tu, telefon je tu. Ja se nadam da će do susreta doći, pošto je sastanak on sugerisao", kaže Pavlović.

Zbog oduzimanja lokalne frekvencije Pavlović vodi postupak pred Upravnim sudom, a godinama ukazuje da su takse za autorska prava (SOKOJ-a, Organizacija muzičkih autora Srbije i OFPS-a, Organizacija proizvođača fonograma Srbije) nerealno visoke za lokalne medije.

Dvadeset i dva spora

Pored obračuna naknada za autorska prava, za vlasnicu Kanala 9 sporna je i visina takse za emitovanje programa, kao i pravilnik o dodeli frekvencija.

Zbog toga, je kako ističe, pokrenula sudske postupke kako bi sporne odredbe rastumačio sud. Pavlović kaže da Kanal 9 trenutno vodi 22 spora protiv institucija koje regulišu rad medija u Srbiji, a tvrdi da u pojedinim predmetimapresuda nije doneta ni posle pet godina.

"Ja sam zahteve formulisala u skladu sa problemima koji ne muče samo mene već i sve lokalne i regionalne emitere u Srbiji. Svi su oni saglasni da nam to onemogućuje opstanak, da plaćamo ogromne naknade koje su nam nametnute, i da su ti problemi doveli do gašenja 125 medija u Srbiji, uglavnom onih koji nisu prorežimski", kaže Pavlović i dodaje da ne očekuje otvorenu podršku svojih kolega sa lokalnih i regionalnih TV stanica.

"Ipak je strah u Srbiji preveliki", ističe Pavlović.

Prepreke za one koji nisu prorežimski

Jedan od zahteva vlasnice Kanala 9 je i da svi imaju ravnopravan pristup budžetskom novcu koji se izdvaja za medije.

"Finansiranje je zaista vrlo ograničeno za sve medije koji nisu prorežimski. Mi nismo prorežimski medij i nailazimo na prepreke na svakom koraku", kaže Pavlović.

U maju prošle godine prekinula je prvi štrajk glađu sa nadom da je otpočeo proces usaglašavanja i izmena medijskih zakona koji će, kako je rekla, omogućiti lokalnim i regionalnim medijima da opstanu.

Poslednji štrajk glađu trajao je 23 dana i okončan je nakon sastanka sa premijerkom Srbije Anom Brnabić u maju ove godine.

"Postojale su razne inicijative i sa njihove i sa naše strane. Međutim, nije došlo do ispunjenja zahteva. Tri meseca je prošlo i mi više nemamo finansijske mogućnosti i moramo da tražimo način da to sve ubrzamo", ističe Pavlović.

Ministarstvo kulture i informisanja: Već je sve rečeno

Vlada Srbije i REM, ispred kog Maja Pavlović štrajkuje glađu, do sada nisu odgovorili na upite RSE. Tražili smo da pojasne na koje su načine u protekla tri meseca učestvovali u rešavanju problema Kanala 9 i zašto Maja Pavlović tvrdi da nema pomaka u ispunjenju zahteva.

Iz Ministarstva kulture i informisanja nam je u telefonskom razgovoru kratko poručeno da je sekretar za informisanje Aleksandar Gajović "u proteklih godinu dana već sve rekao o slučaju Maje Pavlović i da ne bi imao ništa novo da kaže", kao i da ono što je do sada predloženo nije bilo prihvatljivo za vlasnicu Kanala 9.

Protekle nedelje je sekretar za informisanje Aleksandar Gajović u gostovanju na televiziji N1 rekao da je slučaj Maje Pavlović "u pat poziciji", da je problem "finansijske prirode", kao i da niko iz državnih institucija nema pravo da utiče na pravosuđe koje je nezavisno.

"Sa njom (Majom Pavlović prim.aut.) sam saglasan da je došla u vrlo neprijatnu situaciju. Jako mi je teško kad vidim da se mediji gase, a ne znam koliko je u situaciji da razmišlja o ekonomskoj opravdanosti Kanala 9, a to je ključ i pitanje svih pitanja - može li ta televizija da opstane na ovom tržištu, koje je surovo", rekao je tada Gajović.

Pavlović je u obraćanju novinarima ispred REM-a rekla i da su njeni advokati počeli da pišu predstavke za sud u Strazburu, gde će pokrenuti postupak ukoliko do rešenja ne dođe u Srbiji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG