Dostupni linkovi

Pod lupom Vlade spisak osoba kojima je zabranjen ulazak u Crnu Goru


Sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Podgorica, 26. oktobar, 2022. godine
Sjednica Vijeća za nacionalnu bezbjednost, Podgorica, 26. oktobar, 2022. godine

Vijeće za nacionalnu bezbjednost (VNB)Vlade Crne Gore tražiće dodatna pojašnjenja od Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) o mjerama koje je donijela protiv 28 osoba, a kojima je 30. septembra zabranjen ulazak u Crnu Goru zbog sumnji da su "nosioci malignog uticaja za interese stranih službi."

To je saopštio 26. oktobra, nakon sjednice Vijeća, premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović:

"Nije loše napraviti analizu, jer se tu ne radi samo u ruskom uticaju nego i drugim."

On je rekao da se u javnost sve svelo na to da je u pitanju ruski uticaj, otvarajući dilemu da li je to iskorišćeno za neke druge ciljeve:

"Ukoliko je neko to koristio kako bi pravio štit za nešto što možda nije politički korektno, onda treba da se to obznani."

Drugi učesnik današnjeg sastanka VNB-a, predsjednik Odbora za bezbjednost Milan Knežević iz proruskog DF bio je otvoreniji, navodeći da je u ANB za vrijeme bivšeg direktora Sava Kentere bilo ozbiljnih zloupotreba:

"Više nemam dilemu da je u toku institucionalni lov na pripadnike srpskog naroda, sveštenike SPC ali i lidere DF-a, i to sve pod narativom odbrane crnogorske nezavisnosti od Srba i malignog ruskog uticaja", naveo je Knežević.

Nakon što je 29. septembra Crna Gora proglasila šest ruskih diplomata personama non grata, dan kasnije je uskratila boravak i zabranila ulazak za još 28 stranih državljana.

Nedelju dana kasnije direktor ANB Savo Kentera je, na predlog Abazovića, razriješen dužnosti na sjednici Vlade sazvanoj elektronskim putem. Razrješenje je uslijedilo nekoliko sati nakon što ga je Abazović javno podržao u obračunu sa uticajem Rusije u Crnoj Gori.

MUP do danas nije objavio imena ni nepoželjnih Rusa ni ostalih 28 osoba , među kojima ima i srpskih državljana, osumnjičenih, da su u Crnoj Gori širili maligni uticaj za interese stranih službi.

Božović na spisku

Za jedno osobu je potvrđeno da se nalazi na tom spisku.

Naime, premijer Abazović je 4. oktobra na pitanje RSE potvrdio da je na spisku onih kojima je zabranjen ulazak i bivši amabasador Srbije u Crnoj Gori Vladimir Božović, kojeg je zvanična Podgorica proglasila nepoželjnim još u novembru 2020. godine.

Kao razlog je Ministarstvo vanjskih poslova tada je navelo da se Božović miješao u unutrašnje stvari Crne Gore, koje su nespojive sa diplomatskom funkcijom.

Zvanični Beograd se nakon uskraćivanja boravka i zabrane ulaska Božoviću u Crnoj Gori od 30. septembra nije oglašavao.

Stop na granici za Vučićeve naprednjake

I dvojici državljana Bosne i Hercegovine je zabranjen ulazak u Crnu Goru iz razloga nacionalne bezbjednosti.

Naime, Vladimiru Mandiću i Danu Šijanu, crnogorska policija je 14 .oktobra na graničnom prelazu Metaljka iz pravca Bosne i Hercegovine, uručila rješenje o zabrani ulaska jer je utvrđeno "da postoje razlozi nacionalne bezbjednosti, koji su poznati ANB-u."

Mandić i Šijan su članovi Srpske napredne stranke, predsjednika Srbije Aleksandra Vučića. Oba su bivši reprezentativci Srbije u rukometu.

Mandić je inače sin Momčila Mandića, nekadašnjeg ministra pravde u Vladi Radovana Karadžića.

Njih dvojica su uoči lokalnih izbora u Nikšiću održanih u martu 2021. godine, privođeni u policiju zbog sumnje da su u Crnu Goru nelegalno unosili novac i pomagali koaliciji okupljenoj oko proruskog Demokratskog fronta (DF).

Na aerodromu u Tivtu 20. oktobra zadržan je, a potom vraćen u Beograd, Bratislav Stojiljković, koji takođe slovi za bliskog saradnika predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Stojiljković je blizak sa DF, a vlasnik je televizije Adria koja je potvrdila da mu je zabranjen ulazak u Crnu Goru. Prema objavi portala Antena M Stojiljković je ulazak zabranjen na zahtjev ANB iz razloga nacionalne bezbjednosti.

I iguman manastira Dajbabe Danilo Išmatov je 21. oktobra vraćen sa granice prilikom ulaska u Crnu Goru. On je rođen u Rusiji a za igumana je postavljen 2013. godine.

Odgovor Rusije i smjene crnogorskih bezbjednjaka

Dvije sedmice nakon što je šest ruskih diplomata proglašeno nepoželjnim, i objavljeno da je za 28 stranih državljana zabranjen ulazak u Crnu Goru, stigla je reakcija zvaničnog Kremlja.

Oni su 14. oktobra saopštili da zabranjuju ulazak u Rusiju ministrima odbrane Rašku Konjeviću, vanjskih poslova Ranku Krivokapiću i tada već smijenjenom direktoru Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) Savu Kenteri.

Sedmicu kasnije 22. oktobra Skupština Crne Gore, takođe na Abazovićev prijedlog, razriješila Konjevića i Krivokapića. Kentera je smijenjen ranije 7.oktobra na prijedlog Abazovića.

Dvojica ministara su gotovo do samog formiranja manjinske Vlade, nakon što je Abazović potpisao Temeljni ugovor sa SPC, u političkom nesaglasju sa premijerom.

Prethodno je Abazović razriješio Konjevića i funkcije koordinatora rada Biroa za operativnu koordinaciju.

Na njegovo mjesto 26. oktobra, izabran je ministar pravde Marko Kovač koji je bio protiv zabrane ulaska u Crnu Goru za Vladimira Božovića.

On je 30. septembra na Tviteru Božovića nazvao zvaničnim ambasadorom Srbije u Crnoj Gori, ignorišući činjenicu da je dvije godine ranije MVP Božovića proglasilo personom non grata.

Kovač je na ministarsku funkciju u manjinskoj Vladi Dritana Abazovića došao kao kadar prosrpske Socijalističke narodne partije.

Abazovićeva Vlada je u tehničkom mandatu, nakon što joj je 20. avgusta u crnogorskom parlamentu izglasano nepovjerenje.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG