Dostupni linkovi

Šest ruskih diplomata nepoželjni u Crnoj Gori, nastavljena istraga o špijunima


U toku akcija Specijalnog tužilaštva Crne Gore i Agencije za nacionalnu bezbjednost u potrazi za ruskim špijunima u Podgorici. (Ilustracija)
U toku akcija Specijalnog tužilaštva Crne Gore i Agencije za nacionalnu bezbjednost u potrazi za ruskim špijunima u Podgorici. (Ilustracija)

Ministarstvo vanjskih poslova Crne Gore proglasilo je šest diplomata Ambasade Ruske Federacije akreditovanih u Crnoj Gori personama non grata.

Kako je navedeno u saopštenju objavljenom na twiteru, odluka o njihovom protjerivanju iz Crne Gore je donijeta, zbog aktivnosti "koje su u suprotnosti sa Bečkom konvencijom o diplomatskim odnosima".

Tokom prethodnih šest mjeseci pod istim obrazloženjem protjerano je šest ruskih diplomata.

Ambasada Rusije u Crnoj Gori je na čitav događaj odgovorila zatvaranjem Konzularnog odjeljenja Ambasade na neodređeno vrijeme.

„Zbog neprijateljskih postupanja crnogorske vlasti protiv Ambasade Ruske Federacije u Crnoj Gori obustavljen je rad konzularnog odjeljenja na neodređeno vrijeme,“ navodi se u saopštenju upućenom građanima Rusije koji žive u Crnoj Gori i koje Ambasada upućuje na konzulate u susjednim zemljama.

Protjerivanje ruskih diplomata se povezuje sa današnjom akcijom Agencije za nacionalnu bezbjednost (ANB) i Specijalnog državnog tužilaštva u kojoj istražuju vezu crnogorskih i ruskih državljana sa obavještajnim službama Ruske Federacije.

Ministar vanjskih poslova Ranko Krivokapić na sjednici Vlade saopštio da je u toku najveće hapšenje ruskih špijuna u Crnoj Gori, "koje se broji u desetinama".

On je rekao da je u odnosu na veličinu Crne Gore ovo jedno od najvećih hapšenja u nekoj od NATO država.

Prema nezvaničnim saznanjima RSE, istraga bezbjednosnih službi i tužilaštva obuhvata više crnogorskih građana uključujući i službenika državne administracije, kao i više ruskih državljana.

Da je akcija ANB-a sprovedena u saradnji sa međunarodnim partnerima, potvrdio je premijer u tehničkom mandatu Dritan Abazović, koji je na sjednici Vlade rekao, da je njen cilj očuvanje nacionalnih interesa Crne Gore.

Na zahtjev Specijalnog tužilaštva zbog krivičnog djela špijunaža u toku su pretresi na više lokacija u Podgorici koji se odvijaju u prisustvu osumnjičenih, rekao je 29. septembra za Radio Slobodna Evropa (RSE) specijalni tužilac Vukas Radonjić.

"Policija vrši pretres stanova i drugih prostorija više građana, zbog osnovane sumnje da su učinjena krivična djela stvaranje kriminalne organizacije i špijunaža. Za sada niko nije lišen slobode", naveo je ranije danas portparol Specijalnog tužilaštva Radonjić.

Podsjetimo, ANB je ranije nezvanično saopštio da su ruske službe stajale iza snažnog sajber napada koji je onesposobio državnu IT infrastrukturu, koji je počeo krajem avgusta ove godine a čije se posljedice još osjećaju. Premijer Abazović tada nije potvrdio tu informaciju.

U istrazi su sajber napada Crnoj Gori su pomagali stručnjaci američkog Federalnog istražnog biroa (FBI).

Diplomatski odnosi između Crne Gore i Rusije su pogoršani od 2014. godine, kada je Podgorica podržala sankcije Evropske unije uvedene Moskvi zbog aneksije Krima.

Crna Gora se pridružila zapadnim sankcijama protiv Moskve i zbog invazije na Ukrajinu, zbog čega ju je Rusija označila kao "neprijateljsku državu".

XS
SM
MD
LG