Dostupni linkovi

Vlada Srbije zamrzla vojne vežbe sa svim partnerima u narednih šest meseci 


Vulin: Nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:33 0:00

Vulin: Nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima

Vlada Republike Srbije na sednici u sredu, 9. septembra, donela odluku da u narednih šest meseci prekine sve vojne vežbe i sve vojne aktivnosti sa svim partnerima.

Ministar odbrane Aleksandar Vulin je posle sednice Vlade izjavio da se Srbija nalazi pod strašnim i nezasluženim pritiskom Evropske unije.

„Od nas se traži da po cenu napuštanja naše evropske budućnosti i po cenu još većih pritisaka na našu politiku, ali i naš narod na Kosovu i Metohiji i Republici Srpskoj napustimo planirane vojne vežbe sa Belorusijom“, rekao je Vulin, prenosi Ministarstvo odbrane.

Prethodnog dana je Ministarstvo odbrane Belorusije objavilo informaciju na društvenoj mreži Telegram da će se vojna vežba „Slovensko bratstvo 2020“ u kojoj učestvuju oružane snage Rusije, Belorusije i Srbije održati u septembru u Belorusiji.

U toj informaciji je bilo navedeno da će se vežba kojom komandovati Oružane snage Belorusije održati na poligonu u gradu Brestu a da se dolazak učesnika očekuje između 10. i 15. septembra.

„U narednom periodu nećemo učestvovati u bilo kakvim vežbama ili vojnim aktivnostima ni sa NATO-om ni sa ODKB-om, ni sa Rusijom ni sa SAD, ni sa Kinom, ni sa Evropskom unijom, ni sa istokom ni sa zapadom. Naše učešće u mirovnim operacijama će biti posebno razmotreno i prema potrebi suspendovano“, naveo je Vulin.

On je naveo da je Srbija vojno neutralna zemlja.

„Da bi sačuvali poziciju vojne neutralnosti, izbegli ili bar umanjili posledice pojačanih napada na našu zemlju, našu politiku i našu ekonomiju, Vlada Republike Srbije donela je odluku da se u narednih šest meseci prekine sa svim vojnima vežbama i svim aktivnostima sa svim partnerima, bez razlike“, poručio je Vulin.


Pre odluke Vlade Srbije Ministarstvo odbrane se nije oglašavalo i nije odgovaralo na upite RSE u vezi sa najavljenim učešćem na vojnoj vežbi u Belorusiji.

RSE se ovim povodom obratio i Ministarstvu spoljnih poslova Srbije.

Odgovor na pitanja da li je ministarstvo bilo konsultovano u vezi sa odlaskom pripadnika Vojske Srbije u Belorusiju, koju potresa politička kriza nakon predsedničkih izbora u avgustu, međutim, nismo dobili.

Bez komentara na upit RSE bio je i portparol predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost Peter Stano. A povodom najavljene vojne vežbe nije se oglašavao ni NATO.

Srbija, država kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, proglasila je vojnu neutralnost 2006. godine i priključila se NATO-ovom programu Partnerstvo za mir, ali, kako su više puta istakli zvaničnici Srbije, ne teži punopravnom članstvu u ovoj zapadnoj vojnoj Alijansi.

Od tada do danas održano je više vojnih vežbi i sa zemljama članicama NATO, ali i sa vojskom Rusije, sa kojom se takođe odvija i vojna saradnja i od koje Srbije, baš kao i od Kine, nabavlja i naoružanje.

U protekloj godini, prema podacima specijalizovanog portala Balkanska bezbednosna mreža (balkansec.net), Srbija je održala 17 vojnih vežbi sa drugim zemljama - od toga je 13 vežbi bilo sa NATO i partnerima, a sa Rusijom četiri vojne vežbe.

Vežba koja je privukla najveću pažnju, bila je upravo "Slovensko bratstvo" održano u Beogradu,a tokm koje je raketni sistem S-400 prvi put prikazan van Rusije. Pripadnici Vojske Srbije su učestvovali i u vežbama "Slovenski štit", "Bratstvo avijatičara Rusije i Srbije", kao i vežbu sa snagama Zapadnog vojnog okruga Rusije.

U Istom periodu sa NATO i partnerima je održano tri puta više zajedničkih vežbi, od čega je nekoliko bilo i sa SAD.

„Najčešće i najduže Vojska Srbije poslednjih godina sarađuje sa susednim zemljama koje su istovremeno članice NATO i EU: Mađarskom, Rumunijom i Bugarskom kao i sa oružanim snagama SAD", ističe portal Balkanska bezbednosna mreža.

XS
SM
MD
LG