Dostupni linkovi

Tihanovskaja traži međunarodne sankcije, Lukašenko priznao da se možda 'malo zasedeo'


Svetlana Tihanovskaja

Situacija je u Belorusiji je "apsolutno neprihvatljiva", izjavila je Svetlana Tihanovskaja, glavni takmac Alekandru Lukašenku na predsedničkim izborima, u onlajn obraćanju Parlamentarnoj Skupštini Saveta Evropa (PACE) u utorak.

Ona je nakon izbora bila prinuđena da se skloni u Litvaniju.

Tihanovskaja je pozvala međunarodnu zajednicu da pojača pritisak, uključujući sankcije, na beloruske vlasti u cilju smene Lukašenka, za koga je rekla da više ne predstavlja zemlju.

"Mojoj zemlji, mom narodu je sada potrebna pomoć", kazala je Tihanovskaja.

"Potreban je međunarodni pritisak na ovaj režim, na osobu koja se očajnički drži vlasti.

Potrene su sankcije na osobe koju izdale i izvršile kriminalne naredbe kojima se krše međunarodne norme i ljudska prava. Potrebno nam je hitno oslobađanje svih političkih zatvorenika i započinjanje civilizovanog dijaloga u cilju pronalska puta da naša zemlja krene napred," istakla čelnica beloruske opozicije.

Ona je apelovala u ime beloruskih građana koji su sada žrtve masovnih hapšenja, premlaćivanja od strane snaga bezbednosti i očitih nasilnih nestajanja.

"Odbijam – kao i milioni Belorusa – da prihvatim da je to sudbina moje zemlje. Odbijam, kao i milioni Belorusa, da prihvatim da će svet jednostavno mirno stajati i posmatrati ove bezbrojne zloupotrebe ljudskih prava, ovo očito nepoštovanje ljudskog dostojanstva, potpuno uništenje elementarnog poštovanja ljudske pristojnosti. Odbijam, kao i milioni Belorusa, da odstupim i odustanem," kazala je Tihanovskaja.

Ona je poručila poslanicima PACE-a da "zemlje i partije koje budu sklapale sporazume sa Lukašenkom, čine to na sopstveni rizik" i ne bi trebalo da očekuju da će sledeća, demokratski izabrana vlada podržati ugovore "postignute protiv volje (Belorusa) od strane ovog nelegitimnog režima."

'Poljska iza protesta opozicije'

Istovremeno, predsedavajući stalnog komiteta Parlamenta Belorusije za međunarodna pitanja, Andrej Savinjk, izjavio je na istom sastanku PACE da iza protesta protiv Lukašenka stoji Poljska.

"Beloruske vlasti imaju informacije koje pokazuju da su protesti bili detaljno planirani i koordinisani - između ostalog - preko društvenih mreža iz inostrastva, konkretno preko Nexta Telegram kanal, čijim aktivnostima, prema informacijama mnogih medija, upravlja centralna grupa Armije Poljske za psihološko ratovanje," tvrdi Savinjk.Lukašenko: Možda se malo zasedeo

U međuvremenu, Lukašenko koji se suočava sa rastućim pritiscima da ode sa vlasti, na kojoj je 26 godina, ponovio je da se neće povući, ali je priznao da je možda predugo na čelu države.

"Da, možda sam se malo zasedeo. Možda me ne vide samo na televiziji, već i u pegli i čajniku. Da. Ali, zaista, samo ja sada mogu da zaštitim Belorusiju", rekao je Lukašenko za ruske medije, dodajući da će se bez njega "čitav sistem srušiti, a potom i cela Belorusija".

On je, kako prenosi Ria Novosti, kazao da "ako Belorusija padne, sledeća će biti Rusija".

Doduše, Lukašenko je istakao da je moguće da se održe novi izbori, ali nakon promena Ustava, što opozicija ocenjuje kao njegovu taktiku odugovlačenja.

Kolesnikova pocepala pasoš da bi izbegla proterivanje iz zemlje

Zvaničnici granične policije su saopštili da su uhapsili Mariju Kolesnikovu na granici sa Ukrajinom dan nakon što su u domaćoj i međunarodnoj javnosti tražili odgovore od Minska o njenoj otmici kao i nestanku drugih Lukašenkovih kritičara.

Zamenik ministra unutrašnjih poslova susedne Ukrajine Anton Geraščenko nazvao je okolnosti hapšenja Kolesnikove kao pokušaj "prisilnog proterivanja" sa ciljem da se "kompromituje beloruska opozicija" posle višenedeljnih protesta.

Geraščenko je izjavio da Kalesnikavu "nije bilo moguće proterati iz Belorusije jer je ova hrabra žena povukla potez kako bi sprečila vlasti da to urade."

Predstavnik beloruskog Državnog graničnog odbora Anton Bičkouski u početku je rekao da su ona i još dvoje opozicionih aktivista napustili zemlju.

No, beloruska državna televizija kasnije je citirala Bičkouskog rekavši da je Marija Kolesnikova zadržana u pokušaju da pređe granicu dok je su ostala dvojica ušla u Ukrajinu.

Međutim, kako javlja RSE na engleskom, Kolesnikova je pocepala svoj pasoš kako bi onemogućila beloruske vlasti da je proteraju iz zemlje.

Uz nju je bio portparol Anton Randjonkau i izvršni sekretar Ivan Kravcov.

Svo troje su ključne osobe u Koordinaconom savetu koji traži mirnu tranziciju vlasti otkako su beloruski izborni dužnosnici proglasili Lukašenka pobjednikom na spornim predsjedničkim izborima 9. kolovoza.

Zamenik ukrajinskog ministra unutrašnjih poslova je optužio Lukašenkov režim da pokušava "da sve predstavi tako da izgleda kao da opozicioni lideri guraju stotine hiljada ljudi da protestuju protiv vlasti, a oni beže u ugodnu Ukrajinu."

Član rukovodstva Koordinacionog Saveta Pavol Latuško je izjavio da "vlada nije "ostvarila svoj cilj".

"Koordinacioni Savet nije ostao bez duha i entuzijazma, nastavlja da radi," dodao je Latuško.

Svetlana Tihanovskaja zatražila je od vlasti da odmah oslobode Kalesnikavu.

Kritike Evropske Unije

Troje visokih organizatora bjeloruske oporbe koji su nestali 7. rujna i za koje se smatralo da su ih otele sigurnosne snage kako bi ugušile masovne prosvjede protiv predsjednika Aleksandra Lukašenka, pojavili na granici sa susjednom Ukrajinom rano 8. rujna.

Nakon njihovog nestanka Europska unija optužila je bjeloruski režim koriste otmicu i zastrašivanje kako bi ugušili masovne prosvjede protiv Lukašenka koji traju dulje od četiri tjedna.

Tijekom protesta uhićeno je na na tisuće ljudi, maltretirani su i protjerivani novinari, a pojavili su se i snimci kako Lukašenkove sigurnosne službe brutalno zlostavljaju pritvorenike.

Njemačka, koja trenutno predsjedava EU, zatražila je informacije o nestalim osobama i puštanju političkih zatvorenika.

"Zahtijevamo jasne informacije o položaju i puštanju svih političkih zatvorenika u Bjelorusiji", rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas za Bild u izjavama objavljenim 8. rujna.

"Nastavak uhićenja i represije, posebno nad članovima Koordinacijskog vijeća, neprihvatljivi su", dodao je Maas.

Članove Koordinacijskog vijeća i njegovog Predsjedništva policija je saslušavala i u nekim slučajevima osudila na zatvor.

Očevidac je izvijestio da su 7. rujna neidentificirani muškarci s ulice odvezli Mariju Kalesnikavu u kombi u centru Minska.

Poznanici su potom naveli rekli da je ubrzo izgubljen kontakt s Randjonkauom i Krautsouom.

XS
SM
MD
LG