Dostupni linkovi

Srbija na zajedničkoj vojnoj vežbi sa Rusijom i Belorusijom u septembru


Srbija je 2016. i 2019. bila domaćin zajedničke vežbe oružanih snaga Rusije, Belorusije i Srbije "Slovesnko bratstvo" , 7. novembar 2016.
Srbija je 2016. i 2019. bila domaćin zajedničke vežbe oružanih snaga Rusije, Belorusije i Srbije "Slovesnko bratstvo" , 7. novembar 2016.

Vojna vežba „Slovensko bratstvo 2020“ u kojoj učestvuju oružane snage Rusije, Belorusije i Srbije održaće se u septembru ove godine u Belorusiji, potvrdilo je u utorak ministarstvo odbrane te zemlje na društvenoj mreži Telegram.

Vežba kojom će, kako se navodi, komandovati Oružane snage Belorusije održaće se na poligonu u gradu Brestu. Dolazak učesnika očekuje se između 10. i 15. septembra.

Ministarstvo odbrane Srbije još nije objavilo vest o učešću Srbije u ovoj vojnoj vežbi.

Srbija od 2015. godine učestvuje u zajedničkim vojnim vežbama Rusije i Belorusije "Slovensko bratstvo“, a dva puta do sada je bila i njihov domaćin - 2016. i 2019. godine.

Belorusija je Vojsci Srbije donirala četiri polovna aviona MiG-a 29, koji su u februaru 2019. predstavljeni u Belorusiji. Letelice bi, prema ranijim najavama zvaničnika, Srbiji trebalo da budu isporučene početkom 2021. nakon remonta i modernizacije.

Detalji ove donacije, međutim, nisu poznati javnosti jer je Ministarstvo odbrane Srbije ugovore o donaciji vojne opreme iz Belorusije i Rusije označilo kao "tajne".

Belorusija se suočava sa protestima građana od kada je aktuelni predsednik Aleksandar Lukašenko proglasio pobedu na izborima održanim prošlog meseca.

Evropska unija je 11. avgusta usvojila Deklaraciju o predsedničkim izborima u Belorusiji u kojoj se navodi da „izbori nisu bili ni slobodni ni fer”. Srbija je jedna od država koja se pridružila Deklaraciji EU.

Međutim, premijerka Srbije Ana Brnabić posle toga je izjavila da se nada da predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko "neće to zameriti" Srbiji.

XS
SM
MD
LG