Dostupni linkovi

Vlada Srbije u utorak je imenovala bivšeg direktora IMR-a Ranka Vukovića za novog generalnog direktora pribojskog FAP-a. Na taj način ispunjen je zahtev radnika ovog pribojskog preduzeća da Vlada imenuje menadžment, pa je štrajk ponovo zamrznut, potvrdio za RSE predsednik Štrajkačkog odbora Miroslav Mršević.

Ranije je u utorak o razlozima za nastavak štrajka predsednik Štrajkačkog obora Miroslav Mršević kazao da su dve od devet zaostalih zarada isplaćene, ali da bi očuvali preduzeće, Vlada nije ispunila obećanje da do 10. marta imenuje novog generalnog direktora

„Nepoštovanje tog dogovora za nas znači uvod u dalje nepoštovanje, odnosno pitanje da li ćemo opstati posle 31. maja, kada dospeva naplata poverilaca. Ovaj štrajk je rezultat velikog nepoverenja radnika FAP-a zato što smo u poslednjih 20 godina bili mnogo puta prevareni. Jednostavno, nemamo poverenja. Jer, kad se posle sedam dana krši sporazum, onda se s pravom bojimo šta će biti kada dodje do realizacije dogovora sa MMF-om, da se sva preduzeća u restrukturiranju ugase. To znači da svih 650 radnika samo u matičnom preduzeću ostaje bez posla.“

Aktuelni menadžment je podneo ostavku, a radnici od resornog ministarstva traže da se što pre imenuje novo uticajno rukovodstvo koje bi garantovalo da FAP nakon 31. maja neće otići u stečaj.

„Mi bi sa sposobnim čovekom iz Vlade koji bi bio direktor FAP-a, imali neku garanciju da ćemo postojati. A bez toga s pravom sumnjamo da do toga neće doći i da posle 31. maja neće biti FAP-a“, kaže Mršević.

Mršević napominje da je za zaposlene u FAP-u neprihvatljiv predlog da sami izaberu novo rukovodstvo za prelazni period, dok Vlada ne pronadje adekvatno rešenje, te da je iz Vlade stiglo objašnjenje da je nekoliko Vladinih kandidata za to mesto odbilo ponudu i da se traži najbolje rešenje.

Fabrika automobila Priboj
Fabrika automobila Priboj

„Čuvajte se kandidata koji bi to odmah prihvatio, jer u ovako složenoj situaciji teško je da se ko brzo odluči za ovo radno mesto. Ajmo, malo strpljenja“, poručuje predsednik opštine Lazar Rvović i ponavlja uveravanja da Vlada Srbije stoji iza FAP-a i iza Priboja, da se problemi koji su se godinama gomilali reše, za šta je, kako je rekao, potrebno i strpljenje i razumevanje zaposlenih u ovoj kompaniji.

„FAP je u prioritetu Vlade i 31. maj apsolutno nije dan kada ta fabrika nestaje. Često se pominje da zaboravimo kamion. Ali, mi moramo sačuvati celinu koja može proizvesti kamion, i zbog budućeg strateškog partnera, pa da li će to da bude saradnja sa Vojskom Srbije ili ne, to je posao na kome treba da radi novi menadžment. Zato, nam nisu potrebni protesti. Bojim se da ovim protestom ne ubrzamo neko rešenje koje neće biti dobro“, kaže on.

U FAP-u kažu da neće prekinuti štrajk dok Vlada ne ispuni data obećanja, a u sredu predstavnici radnika FAP-a i lokalne samouprave putuju u Beograd gde će u Ministarstvu privrede i Ministarstvu odbrane, ponovo tema biti ova pribojska kompanija.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG