Dostupni linkovi

U očekivanju dolaska "SISU“ u FAP: Radnici sve manje optimisti


FAP Priboj

Pribojski FAP je na listi 502 kompanije za koje je Agencija za privatizaciju prošle godine uputila javni poziv za prikupljanje pisma o zainteresovanosti. Nakon raspisanog tendera Finska kompanija „SISU auto“ jedina je dostavila ponudu i ispunila početne uslove za izbor strateškog partnera za Fabriku automobila Priboj. Minimalni ulog strateškog investitora je najmanje milion evra u novcu i pet miliona evra u stvarima ili pravima.

Da li će preuzimanje Fapa ići brzo i šta radnici ovog kolektiva očekuju od dolaska finske kompanije?

Preuziamanje FAP-a ipak neće ići tako lako. Nadležno ministarstvo izveštaj tenderske komisije dostavlja Vladi Srbije koja stupa u pregovore sa strateškim parterom nakon čega se ili potisuje ugovor ili postupak proglašava neuspešnim. I premijer Srbije Aleksandar Vučić nakon nedavnog sastanka sa MMF-om je rekao da će se Vlada Srbije boriti za što bolje uslove, ali da ima određenih ograničenja u pregovorima.

„Da otvorimo karte, svi koji dolaze da pregovaraju sa nama, znaju da mi to želimo da završimo što pre zbog ljudi u Priboju i okolini. Od FAP-a zavisi ceo taj kraj i Finci znaju da mi moramo da damo sve od sebe da pregovori budu uspešni. Zato će verovatno tražiti teške uslove“, rekao je Vučić.

Predviđanja su da bi se u junu moglo očekivati potpisivanje ugovora.

Finski „Sisu auto“ trebalo bi da počne proizvodnju u FAP-ovom pogonu „Preseraj„ u delu Slobodne industrijske zone Priboj, koja se prostire na ukupno 27 hektara. Како је ranije najavljeno, prilikom potpisivanja Memoranduma o saradnji izmedju Vlade Srbije i finske kompanije u maju prošle godine u Priboju, u početku bi se zaposlilo 200 radnika, a taj broj bi se kasnije povećavao.

„Možda neko nije zadovoljan sa 200 radnika, ali bolje i 200 nego ništa", izričit je član tenderske komisije Milorad Dragaš.

Ako bude onako kako je najavaljeno da će se u narednim godinama zaposliti 600 radnika, možemo se nadati da će Priboj ponovo oživeti, objašnjava predsednik opštine Priboj Lazar Rvović.

„Ako smo dobili oko 27 hektara slobodne zone, to nam daje nadu da ćemo Priboj vratiti na mesto koje je nekad imao", kaže on.

Radnici FAP-a ipak nisu optimisti. Dugo čekaju da se njihovi problemi reše, a ako i „Sisu auto“ zaista počne proizvodnju u Priboju bojazan je ko će biti na spisku za otkaz.

molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:00:41 0:00
Direktan link


U proteklih 13 godina neuspešno je završeno nekoliko pokušaja pronalaska strateškog partnera za nekada najvećeg proizvodjča teških kamiona na Balkanu koji je koji je zapošljavao 7.000 radnika, a godišnja proizvodnja kamiona i autobusa kretala se oko 7.500. Sada je u FAP-u 750 radnika, a u FAP-ovim halama sada se proizvodi 15 kamiona za potrebe Vojske Srabije.

Ukoliko uspe ugovor sa Fincima, u FAP-u se nadaju da će i ostali delovi ove kompanije pronaći strateškog partnera.

Kako se najavaljuje postoji interesovanje investitora i za FAP-ov pogon “Livnica“ u Prijepolju.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG