Dostupni linkovi

Štrajk radnika Fapa: Prodavali nam strpljenje kao investiciju


Zaposleni u pribojskom Fapu u utorak su započeli generalni štrajk uz poštovanje minimuma procesa rada. Radnici traže isplatu devet zaostalih plata i povezivanje radnog staža, jer su kako kažu pregovori sa Vladom Srbije prošle sedmice bili neuspešni.

Pored neisplaćenih zaostalih zarada i povezivanja radnog staža, radnike muči i potpuna neizvesnosti dalje sudbine FAP-a, odnosno, šta će biti sa 650 radnika u matičnom i 250 u zavisnim preduzećima, nakon 31.maja kada prestaje zaštita od naplate poverioca. Ovo su razlozi koji su naveli da se u utorak u krugu Fap-a okupi oko 300 radnika koji podržavaju štrajk.

Štrajk radnika Fapa, foto: Danica Gudurić
Štrajk radnika Fapa, foto: Danica Gudurić

„U oktobru smo primili tri plate, istina i deo u januaru, ali zbog neredovne isplate dug se nagomilao i sada nam duguju devet plata", kaže predsednik Štrajkačkog odbora Miroslav Mršević, dodajući da štrajk nema nikakvu drugu svrhu, osim pokušaja da FAP radi i da se radnicima obezbedi egzistencija.

"Nijedan od zaključaka sa sastanka Vlade i predstavnika Sindikata Fap-a od oktobra nije ispoštovan. Ni o SIS-u autu, ni o Tatri, smanjenju zaostalih zarada. Jedino što je ispoštovano i na čemu smo zahvalni premijeru Vučiću, da je tada smanjen zaostatak u zaradama, ali to se u proteklih šest meseci potpuno istopilo i broj neisplaćenih zarada se samo povećao“, navodi Mršević.

Mršević kaže i da je neopravdan predlog Vlade Srbije da se radni staž poveže u minimalnom iznosu samo onim radnicima koji su napustili preduzeće.

Radnici sa kojima smo razgovarali su jako nezadovoljni i razočarani jer sva dosadašnja obećanja Vlade i menadžmenta preduzeća nisu ispunjena.

Zvanično, štrajk je organizovao Sindikat „Sloga“ koga nisu podržali ostali sindkati u Fapu Predsednik Samostalnog sindikata Fapa Miodrag Dragaš, koji je bio jedan od glavnih organizatora blokade pruge pre dve godine, za naš radio kaže da veruje Vladi da će pronaći rešenje za Fap.

„Znate šta, koga je moliti nije ga ljutiti", kaže on.

Trenutno u pogonima Fapa se radi 10 vozila za Vojsku Srbije i jedno vozilo Vojske je je na reparaciji.

Kompanija „Refiza“iz Španije koja se bavi proizvodnjom poliesterskih elemenata za vozove otvoriće fabriku u sastavu Slobodne zone Priboj, koja je osnovana kada je deo imovine Fapa,“ Pogon 4“, država bez naknade ustupila opštini Priboj. Španci su najavili da će za početak zaposliti 50 radnika, a sa proizvodnjom, kako je najavljeno, krenuće u martu.

  • 16x9 Image

    Danica Gudurić

    Novinarstvom počela da se bavi slučajno, u RTB Boru i ostala verna novinarskoj profesiji više od dve decenije. Od 2003. godine dopisnica RSE. Dobitnica više nagrada za reportažu.

XS
SM
MD
LG