Dostupni linkovi

Skupština Kosova i dalje bez predsednika


Poluprazna sala Skupštine Kosova
Poluprazna sala Skupštine Kosova

Predsedništvo Skupštine Kosova ni u petak, iz trećeg pokušaja, nije uspelo da se konstituiše. Male su šanse da će se išta desiti u narednih nekoliko dana.

Poslanici pobedničke koalicije PAN, Demokratske partije, Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative, te poslanici Srpske liste i ostalih manjinskih partija, nisu se odazvali nastavku konstituisanja uz obrazloženje da su pre zakazivanja sednice potrebne konsultacije.

Predsedavajući konstitutivne sednice iz redova Samoopredeljenje, Adem Mikulovci, u četvrtak je okončao sednicu bez izbora predsedništva jer je PAN, kome pripada mesto predsednika Skupštine, tražio odlaganje na dva sata. Nakon okončanja, zakazao je nove sednice kojoj se PAN nije odazvao ni u četvrtak ni u petak.

Za petak u podne zakazan je konsultativni sastanak sa predstavnicima svih partija, ali i on je završen bezuspešno i nastavak sednice nije određen.

Kamen spoticanja u konstituisanju Skupštine Kosova: Kadri Veselji
Kamen spoticanja u konstituisanju Skupštine Kosova: Kadri Veselji

Kamen spoticanja je kandidat PAN-a za predsednika Skupštine, Kadri Veselji, čijem se izboru žustro protive Samoopredeljenje i koalicija LAA, Demokratski savez, Alijansa za budućnost i Alternativa. Bez njihove podrške, PAN nema dovoljan broj glasova (61) za Veseljijev izbor, i oni traže promenu kandidata. Gljauk Konjufca iz pokreta Samoopredeljenje je u sali Skupštine izjavio da on nije "časna i ličnost jedinstva koja bi trebala da bude most između različitih parlamentarnih grupa i da se kao takav neće izabrati".

Na konsultacijama u petak sa predsedavajućim konstitutivne sednice, Enver Hodžaj iz koalicije PAN je istakao da je ova koalicija spremna da odustane od kandidature Kadrije Veseljija za predsednika Skupštine, ukoliko se u paketu glasa drugi kandidat sa Vladom Ramuša Haradinaja.

To je za pokret Samoopredeljenje i Demokratski savez neprihvatljivo.

Kako je izjavio Gljauk Konjufca iz Samoopredeljenja, PAN pokušava da maksimalno odloži konstitutisanje Skupštine Kosova, da se ono nikada ne završi, zato što nemaju dovoljan broj glasova da se Veselji izabere za predsednika. Kako je Konjufca dodao, PAN ne želi da promeni kandidata, te tako iznosi „apsurdne zahteve kao što je onaj da se Haradinaj izglasa za premijera“.

To je smešno poznajući našu političku poziciju. Mnogo veću mogućnost za formiranje vlade imaju Samoopredeljenje i Demokratski savez“, dodao je.

Kako je Konjufca rekao, predsedavajući konstitutivne sednice ipak odlučio u korist PAN-a da se još jedan konsultativni sastanak održi sledeće srede, pre nastavka konstituisanja Skupštine, kako bi im se još jednom dokazalo da im nije cilj da se sednica održi.

I Avdulah Hoti iz Demokratskog saveza je rekao da je za predsednika Skupštine potrebna nova ličnost. On je Veseljijevo moguće povlačenje ocenio "predajom pred voljom poslanika".

Poslanici Srpske liste nisu prisustvovali dešavanjima u Skupštini u petak jer, kako su rekli, „Našim današnjim izostankom dajemo prostor da albanske partije pronađu dovoljan broj glasova za nastavak rada parlamenta“.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG