Dostupni linkovi

Nastavak konstitutivne sjednice Skupštine Kosova u četvrtak


Konstitutivna sednica 4. avgusta

Predsedavajući konstitutivne sjednice Skupštine Kosova, najstariji poslanik Adem Mikulovci, zakazao je za četvrtak nastavak konstitutivne sjednice kosovskog parlamenta, objavljeno je na skupštinskom veb sajtu.

Nakon početka konstitutivne sjednice 3. avgusta, ovo je treći pokušaj da se zasjedanje nastavi.

Dva druga poziva za nastavak sjednice nisu uspjela pošto je poslanička grupa koalicije okupljene oko Demokratske partije Kosova (DPK) odbila prisustvovati sjednicama zbog, kako su rekli, samovolje predsjedavajućeg koji je bez konsultacija s poslaničkim grupama utvrđivao vrijeme nastavka sjednice.

Na dnevnom redu sjednice je izbor predsjednika i pet potpredsjednika Skupštine Kosova. Prema Ustavu i odluci Ustavnog suda Kosova iz 2014. godine, pravo da predloži predsjednika ima pobjednička koalicija ili stranka, u ovom slučaju koalicija okupljena oko DPK.

Kandidat te koalicije za predsjednika parlamenta Kosova Kadri Veselji je prethodnih dana rekao da je spreman odustati od kandidature za predsjednika Skupštine Kosova, ako Pokret Samoopredjeljenje i koalicija oko DSK budu glasale da Ramuš Haradinaj postane premijer Kosova.

Kao rok za odgovor na taj prijedlog određen je 9. avgust, ali su prijedlog odmah odbili pokret Samoopredjeljenje i koalicija okupljena oko DSK.

XS
SM
MD
LG