Dostupni linkovi

Vlada usvojila odluku o formiranju Vojske Kosova, Tači protiv


Pripadnik Bezbednosnih snaga Kosova (u sredini), fotoarhiv
Pripadnik Bezbednosnih snaga Kosova (u sredini), fotoarhiv

Vlada Kosova donela je odluku o formiranju Vojske Kosova, usvajanjem tri nacrta zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK), a tome se usprotivio predsednik Kosova Hašim Tači.

Pozicija NATO-a o transforamaciji Bezbjednosnih snaga Kosova u oružane je jasna: to je pitanje za kosovske vlasti, saopšteno je RSE, a Ambasada SAD u Prištini saopštila je da nisu bili konsultovani oko odluke.

"U trenutku kreiranja povoljnih političkih okolnosti izmeniće se i ime (ovih snaga), putem ustavnih izmena", kazao je ministar Bezbednosnih snaga Rustem Beriša na sednici Vlade.

Nacrti zakona o Bezbednosnim snagama Kosova, o službi Bezbednosnih snaga Kosova i o Ministarstvu odbrane usvojeni su bez ijednog glasa protiv, dok sednici Vlade nisu prisustvovali srpski ministri.

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj je nakon sednice kazao da je Vlada danas izglasala svoje odbrambene snage, odnosno svoju Vojsku Kosova, te dodao da je to u skladu sa nadležnostima suverene zemlje Kosova. Istakao je da je došlo vreme to da se desi i dodao da se konsultacije o tom pitanju sa međunarodnim partnerima nastavljaju.

"Kad god bude bilo volje za ustavnim izmenama, promenićemo i ime. Ono što danas mogu da vas osiguram jeste da je Vlada izglasala svoje odbrambene snage, svoju vojsku i to se desilo. Sada je na Skupštini, a nakon toga zakon potpisuje i predsednik zemlje", kazao je on i pozvao sve vlade država članica NATO-a da pozdrave odluku Vlade Kosova, a poslanike da izglasaju zakone.

Predsednik Kosova Hašim Tači je na konferenciji za novinare pre sednice Vlade Kosova, odgovarajući na pitanje novinara, kazao da nije bio upoznat sa ovakvom inicijativom, te prokomentarisao da nije vreme za tako nešto. Kako je kazao, taj proces treba da bude otvoren i transparentan u dogovoru sa NATO-om.

"Jednostrano delovanje vodi u izolaciju, a koordinirano delovanje otvara siguran put razvoju i ojačavanju", kazao je on.

Dodao je da na dan kada Evropski parlament treba da podrži viznu liberalizaciju Kosovu (odluka koja je u međuvremenu u četvrtak donesena), ovakva odluka je pogrešna.

"Nema potrebe da ovog jutra šaljemo pogrešnu poruku našim međunarodnim partnerima. Da li imamo pravo na to, da, da li trebamo brže tome da se krećemo, da, ali u koordinaciji sa SAD-om i NATO-om", kazao je Tači.

Pozicija NATO-a o transformaciji BSK u oružane je jasna: to je pitanje za kosovske vlasti, saopšteno je RSE, na pitanje da prokomentarišu odluku Vlade Kosova o transformaciji Oružanih snaga zakonskim, a ne ustavnim izmenama.

"Svaka promjena u strukturi, mandatu i misiji Bezbednosnih snaga Kosova će morati da se rešava u skladu sa Ustavom Kosova i zahtevaće ustavne amandmane", navedeno je u pisanom odgovoru NATO zvaničnika na upit RSE.

NATO podržava razvoj BSK pod sadašnjim mandatom. Ukoliko mandat BSK bude evoluirao, Sjevernoatlanski savez će razmotriti nivo angažovanja NATO na Kosovu, poručeno je.

NATO ostaje posvećen sigurnosti i stabilnosti Kosova, navodi se uz podsjećanje da je misija KFOR-a, njihova najduže trajuća operacija koja sada broji 4.500 trupa na terenu.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini saopštila je da nije bila konsultovana o vremenu objave današnje odluke Vlade Kosova o usvajanju zakonodavstva za tranziciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage. U odogvoru za RSE, Američka Ambasada dodaje da će analizirati nacrte zakona kako bi se razumeli svrha i efekat.

“Sjedinjene Američke Države su oduvek podržavale suvereno pravo Kosova na vojsku i blisko sarađivale sa Kosovom o tome kako to postići. Savetovali smo na jedan oprezan pristup koji drži Kosovo u dogovoru sa našim NATO saveznicima u ovom važnom koraku”, ističe se u odgovoru.

Dodaje se da su napori ambasade poslednjih nedelja fokusirani na izgradnju unutrašnjeg konsenzusa o važnom dijalogu sa Srbijom.

“Nastavljamo da verujemo da je normalizacija između Kosova i Srbije najvažniji korak za napredak u bliskoj budućnosti”.

Transformaciji Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage kroz zakonske, a ne ustavne izmene žustro se protive međunarodni partneri, a jedan takav pokušaj predsednika Kosova 2017. naišao je na velike kritike.

Za ustavne izmene potrebna je i podrška srpskih poslanika, koja trenutno ne postoji zbog njihovog protivljenja formiranju Vojske Kosova.

Potpredsednik Srpske liste i poslanik u kosovskom parlamentu Igor Simić izjavio je za Radio Slobodna Evropa da Srpska lista neće podržati formiranje Vojske Kosova.

"Jedina legalna vojna formacija na Kosovu i Metohiji po rezoluciji SB UN 1244 je KFOR, koji je na ove prostore došao uz saglasnost Republike Srbije", dodao je Simić u odgovoru.

Zamenik premijera Kosova i potpredsednik vladajuće Demokratske partije Kosova (DPK) Enver Hodžaj je rekao da je današnji dan veoma važan za Kosovo budući da su Skupštini prosleđeni nacrti zakona za transformaciju Bezbednosnih snaga u Oružane snage Kosova.

"Stav Demokratske partije Kosova je uvek bio jasan, a i dalje je tako. Kosovo je suverena država i imaće svoju vojsku. Srpska lista i Beograd ne mogu da blokiraju taj proces u nedogled. Sve političke partije trebaju da podrže ovaj zakon, koji će otvoriti novo poglavlje Kosovu sa Oružanim snagama", prokomentarisao je Hodžaj na Fejsbuku.

Podsetimo, na desetine pripadnika Bezbednosnih snaga iz redova srpske zajednice u julu ove godine je napustio ove snage zbog, kako su rekli, pritiska Srbije.

Pritisci Srbije nad srpskim pripadnicima BSK-a su učestali ove godine, najpre napadima molotovljevim koktelima na imovinu srpskih pripadnika, pritvaranjem na graničnim prelazima sa Srbijom, te izjavama srpskih zvaničnika da im preti zatvor do deset godina zbog učešća u "stranim oružanim formacijama".

Bezbednosne snage Kosova u multietničke, lako naoružane i uniformisane snage, osnovane su 2009. godine prema planu Martija Ahtisarija na osnovu kojeg je proglašena nezavisnost Kosova.

Broje više od 2.000 pripadnika, od kojih više od 200 pripadaju manjinskim zajednicama, a preko 100 samo srpskoj zajednici.

Za ustavne izmene potrebna je i podrška srpskih poslanika, koja trenutno ne postoji zbog njihovog protivljenja formiranju Vojske Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG