Dostupni linkovi

NATO za RSE: Svaka promjena u BSK u skladu sa Ustavom


Pozicija NATO-a o transforamaciji Bezbjednosnih snaga Kosova (BSK) u oružane, je jasna: to je pitanje za kosovske vlasti, saopšteno je RSE, na pitanje da prokomentarišu odluku Vlade Kosova o transformaciji Oružanih snaga zakonskim, a ne ustavnim izmjenama.

"Svaka promjena u strukturi, mandatu i misiji Bezbjednosnih snaga Kosova će morati da se riješava u skladu sa Ustavom Kosova i zahtijevaće ustavne amandmane" navedeno je pisanom odgovoru NATO zvaničnika na upit RSE.

"BSK je profesionalna, rastuće multietnička snaga i izvor regionalne stabilnosti. Ove snage su prešle dug put. Napredak koji je postignut je primjer NATO kapaciteta u izgradnji uspješnog sigurnosnog sektora, ali još toga treba da se uradi," takođe se navodi.

NATO podržava razvoj BSK pod sadašnjim mandatom. Ukoliko mandat BSK bude evoluirao, Sjevernoatlanski savez će razmotriti nivo angažovanja NATO na Kosovu, poručeno je.

NATO ostaje posvećen sigurnosti i stabilnosti Kosova, navodi se uz podsjećanje da je misija KFOR-a, njihova najduže trajuća operacija koa sada broji 4.500 trupa na terenu.

"Naš NATO savjetnički i tim za vezu igra ključnu ulogu u ovom naporima, uključujući i preko pružanja podrške Bezbjednosnim snagama Kosova. Kao dio naše poboljšane razmjene sa Kosovom mi smo se dogovorili da pojačamo našu saradnju u nekoliko obalsti, uključujući strateške komunikacije, vježbe, sajber odbranu i borbu protiv korupcije" stoji u pisanom odgovoru NATO zvaničnika.

U isto vrijeme proces noramalizacije odnosa između Prištine i Beograda se nastavlja. NATO u potpunosti podržava dijalog koji se odvija pod pokroviteljstvom EU.

"To je ključ za reginalni mir i stabilnost", stoji na kraju izjave.

Vlada Kosova donela je odluku o formiranju Vojske Kosova, usvajanjem tri nacrta zakona o Bezbednosnim snagama Kosova (BSK), a tome se usprotivio predsednik Kosova Hašim Tači. Reagovala je Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Prištini koje je saopštila je da nije bila konsultovana o vremenu objave današnje odluke Vlade Kosova o usvajanju zakonodavstva za tranziciju Bezbednosnih snaga Kosova u Oružane snage.

(Amra Zejneli Loxha)

XS
SM
MD
LG