Dostupni linkovi

Srušen nelegalno sagrađeni objekat SPC kod Ulcinja


Rušenje nelegalno sagrađenog objekta Srpske pravoslavne crkve, u naselju Zoganju kod Ulcinja, 10 juni 2020.

U naselju Zoganju kod Ulcinja jutros je (u srijedu) srušen nelegalno sagrađeni objekat Srpske pravoslavne crkve, saopštilo je Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

Radi se o objektu u izgradnji projektovane površine više stotina kvadratnih metara, koji je narušavao ambijentalnu cjelinu Crkve Svetog Vasilija Ostroškog iz 18 vijeka i predstavljao eklatantnu devastaciju prostora, navodi se u saopštenju.

Rušenje nelegalno sagrađenog objekta Srpske pravoslavne crkve, u naselju Zoganju kod Ulcinja, 10 juni 2020.
Rušenje nelegalno sagrađenog objekta Srpske pravoslavne crkve, u naselju Zoganju kod Ulcinja, 10 juni 2020.

Rušenju objekta su asistirali pripadnici specijalne policije. Objekat je građen suprotno Zakonu, bez podnesene prijave za građenje i dokumentacije, zbog čega je Mitropoliciji crnogorsko primorskoj zabranjeno izvođenje radova na izgradnji nelegalnog objekta u blizini crkve, navodi se u saopštenju i dodaje da je kontrolnim inspekcijskim nadzorom utvrđen nastavak radova i donijeto rješenje o rušenju nelegalnog objekta.

Poglavar Mitropolije crnogorsko primorske Srpske pravoslavne crkve Amfilohije, zločinom je nazvao rušenje crkvenog objekta, optužio crnogorsku vlast da, kako je rekao, podržava terorizam i teroriste, očekujući da takva vlast propadne.

"Daj Boze da se ova vlast ili iscijeli od tog opakog i otrovnog sjemena ili neka je Sveti Vasilije ukloni da ne zagađuje ovaj narod zlom, mržnjom, bratoubilaštvom i ubijanjem Boga", zakljucioje mitropolit Amfilohije na kraju obraćanja dostavljenom medijima .

Srpska pravoslavna crkva je juće , 9.maja najavila da će nastaviti sa litijama u nedelju 14. juna.

Protestne litije, do početka epidemije COVID-a 19, SPC je organizovala dva puta sedmično tražeći povlačenje Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji je usvojen u Skupštini Crne Gore 27. decembra 2019. godine, a propisuje da vjerske zajednice moraju da dokažu vlasništvo nad crkvenom imovinom u Crnoj Gori koja je sagrađena do 1918. godine. U suprotnom ta imovina će se smatrati državnom.

SPC je ovaj zakon ocijenila kao pokušaj otimanja imovine od strane države.

XS
SM
MD
LG