Dostupni linkovi

Vještačka inteligencija Googlea ne daje odgovore o izborima 2024.


Googleov blog post u utorak, 12. marta navodi da implementira više funkcija, kao što su digitalni vodeni žig i oznake sadržaja za sadržaj koji je generisan umjetnom inteligencijom, kako bi se spriječilo masovno širenje dezinformacija.
Googleov blog post u utorak, 12. marta navodi da implementira više funkcija, kao što su digitalni vodeni žig i oznake sadržaja za sadržaj koji je generisan umjetnom inteligencijom, kako bi se spriječilo masovno širenje dezinformacija.

Promjena koja je uvedena zbog "velikog opreza" na pretraživaču Google ograničava chatbot Gemini AI da odgovara na pitanja u vezi izbora u zemljama u kojima se oni održavaju ove godine, što ograničava korisnike da primaju informacije o kandidatima, političkim partijama i drugim elementima politike.

Kompanija je na svom blogu u decembru objavila planove za ograničavanje pitanja vezanih za izbore, te je u februaru objavila sličnu najavu u vezi s evropskim parlamentarnim izborima. Objava Googlea u utorak, 12. marta najavila je ograničenja koja se odnose na predstojeće izbore u Indiji, dok je, kako pišu svjetski mediji, Google potvrdio da uvodi promjene na globalnom nivou.

Izbjegavanje direktnih odgovora

Vlade i regulatori širom svijeta su se borili da idu u korak sa napretkom vještačke inteligencije i prijetnji koju predstavlja demokratskim procesima dok su tehnološki giganti pod pritiskom da obuzdaju zlonamjernu upotrebu alata vještačke inteligencije.

Googleov blog-post u utorak, 12. marta navodi da implementira više funkcija, kao što su digitalni vodeni žig i oznake sadržaja za sadržaj koji je generisan umjetnom inteligencijom, kako bi se spriječilo masovno širenje dezinformacija.

Na pitanje, na primjer, "Reci mi o predsjedniku Bidenu" ili "Ko je Donald Trump", Gemini sada odgovara: "Još uvijek učim kako da odgovorim na ovo pitanje. U međuvremenu, pokušajte putem Google pretraživača", ili neki sličan odgovor koji izbjegava direktan odgovor, napisao je Guardian, navodeći da čak i manje subjektivna pitanja poput "kako se registrovati za glasanje" upućuju na Google pretraživač.

Ograničavanje sposobnosti svog chatbota Google je poduzeo uoči velikog broja izbora tokom 2024. koji se odvijaju u Sjedinjenim Američkim Državama, Indiji, Južnoj Africi i Velikoj Britaniji, među ostalim. Zbog tako velikog broja izbora porasla je zabrinutost oko dezinformacija koje generiše vještačka inteligencija i uticaj koji može da se postigne na glasače pošto tehnologija omogućava upotrebu deepfake i propagandnih sadržaja koje generišu chatbotovi.

Googleova odluka da ograniči svoj alat vještačke inteligencije, Gemini trebala bi da bude razlog za pomno ispitivanje opšte tačnosti svih alata vještačke inteligencije, tvrdi Daniel Susser, vanredni profesor informatičkih nauka na Univerzitetu Cornell.

"Ako su Googleovi generativni alati vještačke inteligencije previše nepouzdani za prenošenje informacija o demokratskim izborima, zašto bismo im vjerovali u drugim kontekstima, kao što su zdravstveni ili finansijski podaci?" rekao je Susser za Guardian.

"Šta to govori o Googleovim dugoročnim planovima za ugradnju generativne umjetne inteligencije u svoje usluge, uključujući pretraživanje?"

Funkcije vještačke inteligencije 'pod lupom'

Ažuriranje u podešavanju chatbota dolazi u trenutku kada je napredak u generativnoj vještačkoj inteligenciji, uključujući i generisanje slika i fotografija ili video zapisa, podstakao zabrinutost zbog dezinformacija i lažnih vijesti i navelo vlade da uvode regulisanje ove tehnologije, napisao je Reuters.

Među ostalim državama u kojima će se održati izbori je Indija, najveća svjetska demokratija. Indija je zatražila od tehnoloških kompanija da prethodno traže odobrenje vlade prije nego što javno objave alate vještačke inteligencije koji su "nepouzdani" ili se dodatno ispituju, i da ih označi, jer potencijalno mogu da daju pogrešne odgovore.

Proizvodi Googlea koji se odnose na vještačku inteligenciju našli su se pod lupom nakon netačnosti u prikazima istorijskih ličnosti koje je kreirao Gemini, što je natjeralo kompaniju da pauzira određeno generisanje sadržaja chatbotova.

Izvršni direktor Sundar Pichai je rekao da kompanija radi na rješavanju tih problema i nazvao je odgovore koje su nudili chatbotovi "pristrasnim" i "potpuno neprihvatljivim".

Sundar Pichai, izvršni direktor kompanije Google i Alphabet, govori na konferenciji u Francuskoj kada je otvoren centar posvećen sektoru umjetne inteligencije u Parizu, 15. februar 2024.
Sundar Pichai, izvršni direktor kompanije Google i Alphabet, govori na konferenciji u Francuskoj kada je otvoren centar posvećen sektoru umjetne inteligencije u Parizu, 15. februar 2024.

Kompanija Meta, koja je vlasnik Facebook, saopštila je u februaru da će formirati tim za borbu protiv dezinformacija i zloupotrebe generativne vještačke inteligencije prije izbora za Evropski parlament u junu.

Strahovi zbog vještačke inteligencije i izbora 2024.

Desetine zemalja održava izbore u 2024. i mnoge su zabrinute zbog sadržaja koje generiše vještačka inteligencija, jer bi takvi sadržaji mogli bitno da utiču na širenje dezinformacija koje dolaze do birača.

U februaru je tehnološki gigant najavio da će ograničiti pitanja u vezi izbora za Gemini AI i u Evropskoj uniji.

"Kao što smo objavili prošlog decembra, u pripremama za brojne izbore koji se održavaju širom svijeta 2024. i iz velikog opreza, ograničavamo vrste pitanja povezanih sa izborima na koje će Gemini odgovarati", rekao je Googleov glasnogovornik u izjavi 12. marta.

Google je takođe rekao, kako ističe Euronews, da će "podići na veći nivo vjerodostojne informacije" na Google pretraživanju i YouTube-u u vezi s izborima kako bi pomogao ljudima da "otkriju ključne informacije o glasanju".

Sporo učenje mašina

Vijest o ograničavanju alata za vještački inteligenciju dolazi u trenutku kada se tehnološke platforme pripremaju za veliku godinu izbora u svijetu kojim su obuhvaćene više od četiri milijarde ljudi u više od 40 zemalja.

Porast sadržaja generisanog umjetnom inteligencijom doveo je do ozbiljne zabrinutosti u vezi s dezinformacijama povezanim s izborima, pri čemu se broj generisanih deepfakeova povećao za 900 posto iz godine u godinu, prema podacima kompanije za mašinsko učenje, Clarity.

Dezinformacije povezane s izborima bile su veliki problem još od predsjedničke kampanje 2016. U Sjedinjenim Američkim Državama, kada su ruski akteri pokušali da primijene jeftine i jednostavne načine za širenje netačnog sadržaja na društvenim platformama.

"Postoji razlog za ozbiljnu zabrinutost o tome kako bi se umjetna inteligencija mogla koristiti za zavaravanje glasača u kampanjama", rekao je u februaru Josh Becker, demokratski državni senator u Kaliforniji u intervjuu za CNBC.

Tehnologije otkrivanja i označavanja vodenim žigovima koje se koriste za prepoznavanje deepfakeova nisu napredovale dovoljno brzo da bi ih pratile. Čak i ako platforme koje stoje iza slika i videa generiranih umjetnom inteligencijom pristanu na nevidljive vodene žigove i određene vrste metapodataka, postoje načini da se takve mjere zaštite zaobiđu.

Posljednjih mjeseci Google je naglasio svoju predanost traženju i velikim ulaganjima u pomoćnike ili agente za vještačku inteligenciju što je izraz koji često opisuje alate u rasponu od chatbota do pomoćnika kodiranja i drugih alata za produktivnost.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG