Dostupni linkovi

Ekstremna klima i dezinformacije najveća opasnost po čovječanstvo


Gledajući u budućnost naredne decenije svjetski stručnjaci su za izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma izdvojili ekstremne klimatske uslove i klimatske promjene kao najveći rizik.
Gledajući u budućnost naredne decenije svjetski stručnjaci su za izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma izdvojili ekstremne klimatske uslove i klimatske promjene kao najveći rizik.

Godišnji izvještaj o rizicima za 2024. dotakao se nekih od najopasnijih aspekata savremenog svijeta sa kojima se suočava čovječanstvo u narednoj deceniji uzimajući u obzir sve brže tehnološke promjene, ekonomsku nesigurnost, planetu koja se sve više zagrijava i konflikte, navodi Svjetski ekonomski forum.

Dodaje se da oslabljena saradnja različitih međunarodnih faktora vodi ka oslabljenim ekonomijama i društvima za koja je dovoljan i najmanji šok da se prelije čaša otportnosti čovječanstva. Zašto?

"Ranjivo stanovništvo hrvalo se sa smrtonosnim sukobima, od Sudana do Gaze i Izraela zajedno sa rekordnim toplotnim talasima, sušama, požarima i poplavama. Socijalno nezadovoljstvo bilo je opipljivo u mnogim zemljama dok su vijestima dominirale polarizacija, nasilni protesti, neredi i štrajkovi. Globalno destabilizujuće posljedice su izbjegnute početkom izbijanja rata u Ukrajini ili pandemije COVID-19, ali dugoročni izgledi za negativni razvoj mogli bi da donesu dalje globalne šokove", stoji u izvještaju.

Izvještaj na samom početku 2024. godine prognozira pretežno negativne izglede za svijet u naredne dvije godine, a očekuje se da će se ti izgledi pogoršati u deceniji koja slijedi.

Najveći rizici u projekciji za narednu deceniju su:

  1. Ekstremni klimatski uslovi
  2. Dezinformacije generisane umjetnom inteligencijom
  3. Socijalna i politička polarizacija
  4. Kriza troškova života
  5. Cyber napadi
  6. Pad ekonomije
  7. Oružani sukobi
  8. Poremećaj lanaca snabdijevanja osnovnih resursa
  9. Napadi na ključnu infrastrukturu
  10. Poremećaj lanaca snabdijevanja hrane

Izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma, u koji su uključena mišljenja 1.400 svjetskih stručnjaka, navodi da 30 posto ispitanih smatra da postoji veliki rizik od globalne katastrofe u sljedeće dvije godine, a dvije trećine ispitanih strahuje od katastrofalnih događaja u narednoj deceniji.

Gledajući u budućnost naredne decenije svjetski stručnjaci su za izvještaj Svjetskog ekonomskog foruma izdvojili ekstremne klimatske uslove i klimatske promjene kao najveći rizik.

Sastanak svjetskih lidera u organizaciji Svjetskog ekonomskog foruma održava se od 15. do 19. januara u švajcarskom gradu Davosu, sa motom "Ponovna izgradnja povjerenja". Prije sastanka Svjetski ekonomski forum je objavio godišnji izvještaj koji procjenjuje najveće rizike za 2024. U izvještaju se navodi da će se "kao najveći globalni rizik koji se očekuje u sljedeće dvije godine biti iskorištavanje dezinformacija za širenje društvenih i političkih podjela".

"Nestabilni svjetski poredak karakterišu polarizujući narativi i sve gori učinak ekstremnih vremenskih uslova te ekonomske nestabilnosti izazivaju ubrzanje rizika, uključujući širenje dezinformacija", rekla je Saadia Zahidi, direktorica Svjetskog ekonomskog foruma.

Izbori, prostor manipulacije umjetne inteligencije

Milijarde ljudi će glasati na izborima tokom 2024., po nekim procjenama gotovo polovina svjetske populacije izlazi na izbore. Rezultati će odrediti kojim putem će ići svijet u decenijama koje dolaze. Istovremeno, lažni narativi i teorije zavjere prerasle su u globalnu prijetnju - dezinformacije koje pokreće umjetna inteligencija pred izbore u glavnim ekonomijama svijeta, upozorava Svjetski ekonomski forum u izvještaju.

Izvještaj govori o "pošasti dvostruke krize: klimatske i one izazvane konfliktima". Ove prijetnje predstavljene su u pozadini ubrzanih tehnoloških promjena i ekonomske neizvjesnosti.

"Proboj umjetne inteligencije će radikalno poremetiti izglede rizika za mnoge organizacije koje se bore sa prijetnjom dezinformacija i strateški pogrešnih procjena", rekla je Carolina Klint iz konsultantske kompanije Marsh McLennan.

Klint je dodala da "umjetna inteligencija gradi modele koji utiču na populaciju glasača na način koji nikada prije nije viđen", prenosi CNBS. "Kako će se to manifestovati važno je da se prati."

Stručnjak za umjetnu inteligenciju Henry Ajder i savjetnik za neke od velikih tehnoloških kompanija je rekao da je "tehnologija dosegla savršeni tristruki efekat, realizma, efikasnosti i pristupačnosti", napisao je Financial Times.

Platforme društvenih medija uključujući Metu, YouTube, TikTok i X sada su suočene s pritiskom da uvedu zaštitne ograde oko deepfakeova, obuzdaju zlonamjerne aktere i osiguraju ispravno moderiranje sadržaja kada su u pitanju medijske dvosmislenosti, a da istovremeno ostanu nepristrasne.

Međutim, na primjer, u slučaju platforme X koju je kupio Elon Musk, resursi za moderiranje sadržaja drastično su smanjeni jer on obećava da će vratiti ono što naziva apsolutizam slobodnog govora.

Klimatske promjene u tački bez povratka?

Pitanja klimatskih promjena i dalje dominiraju rizicima pošto se svijet približava prelasku najmanje jedne "klimatske prekretnice" u narednoj deceniji.

Nedavna istraživanja sugerišu da će prag za prelazak dugoročnih, potencijalno nepovratnih i promjena koje same sebe podstiču biti prekoračenje 1,5 stepeni Celzijusa globalnog zagrijavanja, za koje se trenutno predviđa da će biti dostignuto do ranih 2030-ih.

Mnoge ekonomije će ostati uglavnom nespremna za kolektivnu sposobnost društava da se prilagode novonastalim klimatskim uslovima s obzirom na potrebe ulaganja u infrastrukturu što će ostaviti neke zajednice i države nesposobnim da obuzdaju hronične efekte brzih klimatskih promjena.

Pored ovoga, dvije trećine ispitanih stručnjaka očekuje da će se u sljedećoj deceniji pojaviti multipolarni ili fragmentirani svjetski poredak, "u kojem se srednje i velike sile bore, postavljaju i provode regionalna pravila i norme", navodi se u izvještaju.

Bledi sjaj Davosa
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:38 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG