Dostupni linkovi

Bitka tehnoloških divova za upotrebu vještačke inteligencije


Pod sve većim pritiskom zbog Microsofta i popularne aplikacije ChatGPT, pomoću koje je moguće voditi konverzaciju s vještačkom inteligencijom, Google je najavio pokretanje vlastitog chatbota kojeg planira lansirati u širu javnu upotrebu narednih mjeseci, pišu svjetski mediji.

Google će u Parizu u srijedu, 8. februara, predstaviti napredak na novim alatima za pretraživanje temeljenim na vještačkoj inteligenciji.

Bard, pripovjedač

Google je saopštio da je u ponedjeljak, 6. februara, započeo testiranje svog novog chatbota nazvanog Bard, prije nego što usluga "konverzacijskog" sistema vještačke inteligencije bude puštena u javnost narednih sedmica, piše Njujork tajms (The New York Times).

Izvršni direktor kompanije Sandar Pičai (Sundar Pichai) napisao je na svom blogu da će tražilica kompanije uskoro imati značajke umjetne inteligencije koje će korisnicima nuditi sažetke složenih informacija.

Bard — nazvan tako jer je pripovjedač, navodi kompanija — temelji se na eksperimentalnoj tehnologiji nazvanoj LaMDA, skraćenici od "jezički model za aplikacije dijaloga" (Language Model for Dialogue Applications), koju je Google testirao posljednjih nekoliko mjeseci.

Google je među mnogim kompanijama koje razvijaju i testiraju novu vrstu chatbota koji može obraditi gotovo svaku temu koja mu se ponudi, ističe Njujork tajms, dodajući da je OpenAI, maleni start-up iz San Francisca, zaokupio maštu javnosti s ChatGPT-om i pokrenuo utrku za uvođenje ove vrste tehnologije u širok raspon proizvoda.

Chatbotovi ne mogu razgovarati kao ljudi, ali često se čini da upravo to rade, pojašnjava Njujork tajms i dodaje da oni generišu širok raspon digitalnog teksta koji se može prenamijeniti u gotovo bilo kojem kontekstu, uključujući tvitove, postove na blogovima, seminarske radove, poeziju pa čak i kompjuterske kodove.

Kao rezultat višedecenijskog istraživanja u kompanijama kao što su Google, OpenAI i Meta, chatbotovi predstavljaju ogromnu promjenu u načinu na koji se kompjuterski softver razvija i upotrebljava, ukazuje list uz pojašnjenje da su chatbotovi sposobni da prerade internetske tražilice kao što su Google Search i Microsoft Bing, govorne digitalne pomoćnike kao što su Alexa i Siri i programe za e-poštu kao što su Gmail i Outlook.

Ove godine Google planira izdati više od 20 proizvoda povezanih s vještačkom inteligencijom, izvijestio je Njujork tajms.

Najava novih tehnologija

Najava Googlea dolazi u trenutku kada se Microsoft, koji je nedavno investirao milijardu dolara u ChatGPT, priprema da lansira više proizvoda koji koriste tehnologiju chatbota, piše Gardijan (The Guardian).

ChatGPT je postao senzacija nakon javnog objavljivanja u novembru, kreirajući sve vrste vjerodostojnog sadržaja - od akademskih eseja do pjesama i molbi za posao. Tokom vikenda korisnici Microsoftove tražilice Bing tvrdili su da su da su mogli postavljati pitanja do 1000 znakova, s odgovorima koji su također naveli izvore.

Prema analitičarima, ChatGPT je već dosegao 100 miliona korisnika.

Google je također najavio da će njegove najnovije AI tehnologije – kao što su LaMDA, PaLM, generator slike Imagen i kreator muzike MusicLM – biti integrisane u njegovu tražilicu i da će moći "destilirati" složene informacije i višestruke perspektive u formate koji su "lako probavljivi".

Kompanija je također najavila da će tehnologiju koja stoji iza LaMDA učiniti dostupnom programerima, kreatorima i kompanijama, s ciljem izgradnje aplikacija koje pokreće Googleova AI tehnologija.

Inače, dodaje Gardijan, LaMDA je postala značajna tačka u debati o potencijalnoj moći vještačke inteligencije prošle godine, kada je Googleov inžinjer izašao u javnost s tvrdnjama da modeli kao LaMDA mogu imati "osjećaje". Google je odgovorio da su tvrdnje Blakea Lemoinea o LaMDA "potpuno neutemeljene" i otpustio ga je.

Kritike i oprez

Microsoftove najave o "napretku na nekoliko uzbudljivih projekata", dovele su do kritika investitora da Google nije dovoljno brzo pokrenuo svoje vlastite AI alate, uprkos tome što je bio pionir nekih tehnologija koje se koriste za izradu alata kao što je ChatGPT, piše Volstrit džurnal (The Wall Street Journal).

Kao odgovor na to, Googleovi rukovodioci su nedavno ubrzali rad na pregledu i puštanju programa vještačke inteligencije u širu javnost, dok su također dodijelili timovima inženjera da rade na novim načinima integracije AI tehnologije u područja kao što je osnovno iskustvo pretraživanja.

Googleovi rukovodioci također su sugerisali da nisu bili toliko spori koliko oprezni sa svojim alatima koje su testirali kako bi bili sigurni da ne pokazuju pristrasnost i zaštitili se od zloupotrebe, oko čega su mnogi akademici ranije dijelili svoje zabrinutosti.

Njihov oprez je prema pisanju Volstrit džurnala, vjerovatno i posljedica kritika upućivanih ChatGPT-u, koji je na neke korisničke upite odgovarao izmišljenim informacijama.

"Od ključne je važnosti da iskustva ukorijenjena u ovim modelima donesemo svijetu na hrabar i odgovoran način", napisao je Pičai u svom postu na blogu u ponedjeljak.

Dodao je da će se period testiranja Barda s malim vanjskim grupama kombinovati s internim istraživanjem kako bi se osiguralo da odgovori na upite korisnika zadovoljavaju Googleovu "visoku skalu za kvalitetu, sigurnost i utemeljenost na informacijama iz stvarnog svijeta."

Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai, oktobar 2019.
Izvršni direktor Googlea Sundar Pichai, oktobar 2019.

Google je pod svjetlima regulatora u Evropskoj uniji (EU), SAD i drugim dijelovima svijeta, naglasio je Volstrit džurnal, dodajući da kreatori politike u EU razmatraju novi zakon o vještačkoj inteligenciji koji bi mogao zahtijevati od kompanija da provode procjene rizika prije pokretanja novih alata.

Google je u ponedjeljak ponudio nekoliko detalja o tome kako će Bard raditi i kakve će odgovore nuditi dok se više detalja očekuje u srijedu, 8. februara, kada je Google zakazao događaj u Parizu na kojem će predstaviti napredak na novim alatima za pretraživanje temeljenim na vještačkoj inteligenciji.

Utrka AI chatbota

Nakon dva mjeseca od javnog lansiranja ChatGPT koju je kreirao OpenAI i podržao Microsoft, ovaj AI chatbot je, prema ocjeni BBC, na uvjerljiv način dokazao šta sve može isporučiti – od teksta za web stranicu do određenog programskog koda.

Bilo je puno izvještaja o njegovoj potencijalnoj prijetnji širokom rasponu radnih mjesta ali i cijelom modelu obrazovanja u slučaju da studenti zloupotrijebe ChatGPT za pisanje svojih ispitnih radova ili istraživanja.

Međutim, naglasio je BBC, kreatori ChatGPT-a imaju na umu mnogo unosniji cilj od jednostavnog preuzimanja nečijeg posla.

Šira slika je sektor vrijedan više milijardi dolara, a to je pretraživanje interneta - zbog čega je ChatGPT prozvan ubicom Googlea, ukazuje britanski javni servis.

Googleova matična kompanija Alphabet zaradila je 104 milijarde dolara u 2020., samo od pretraživanja. Zauzeti čak i mali dio tog tržišta bila bi velika nagrada, istakao je BBC uz ocjenu da nije slučajnost da je Microsoft, koji posjeduje tražilicu Bing, objavio više milijardi dolara vrijedno partnerstvo s OpenAI-jem.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG