Dostupni linkovi

Visoki predstavnik u BiH: Dodik i Cvijanović moraju snositi posljedice


Christian Schmidt
Christian Schmidt

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Christian Schmidt je podržao britanske sankcije zvaničnicima iz Republike Srpske (RS) Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović te poručio kako se o suverenitetu i teritorijalnom integritetu BiH ne može pregovarati.

"Sankcije koje je Ujedinjeno Kraljevstvo uvelo protiv Milorada Dodika i Željke Cvijanović zbog narušavanja legitimiteta i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine u skladu su sa činjenicom da oni nisu ispunili čak ni osnovne zahtjeve koje treba da ispuni odgovorna politika, te su rezultat stalnog kršenja Ustava i vladavine prava od strane gospodina Dodika i gospođe Cvijanović", naveo je Schmidt u saopštenju.

Pokušaji podrivanja državnih institucija nisu prihvatljivi, poručio je Schmidt, navodeći kako se sankcije odnose na Dodika i Cvijanović a ne na RS i njen narod.

"Oni su propustili svaku priliku da se vrate konstruktivnom dijalogu, za dobrobit ljudi u ovoj zemlji, uključujući i ljude u Republici Srpskoj. Umjesto toga, izabrali su da ugroze Daytonski mirovni sporazum i Ustav. Morat će snositi posljedice svojih riječi i djela, a britanske sankcije su nastavak posljedica koje su počele u januaru, američkim sankcijama", rekao je Schmidt.

Schmidt je pozvao sve političare "da budu svjesni da su izabrani da služe državi i ljudima BiH".

Britanija je u ponedjeljak objavila da je sankcionisala člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsjednicu tog bh. entiteta Željku Cvijanović zbog, kako je opisala, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Sankcije, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, prve su u okviru režima britanskih sankcija za BiH, navedeno je iz britanske vlade, uz naglašavanje da to "nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana".

"Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama", saopšteno je iz britanske ambasade u BiH.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu,.

Kako se navodi u odluci britanskih vlasti, "ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sistema", Dodik i Cvijanović su iskoristili svoje pozicije vlasti kako bi forsirale de facto secesiju Republike Srpske – jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine – što je direktno u suprotnosti sa ustavom države.

"Milorad Dodik je pokrenuo akciju za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći razdornu, opasnu, nacionalističku retoriku, narušavajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i poricanje genocida.

U međuvremenu, u oktobru 2021. godine, Željka Cvijanović je iskoristila svoju kancelariju kako bi podnijela nacrte zakona u Republici Srpskoj kojima se nastojalo prenijeti državne nadležnosti na entitetski nivo. Cvijanovićeva je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici", navodi se u dokumentu britanske vlade.

XS
SM
MD
LG