Dostupni linkovi

Komšić poziva visokog predstavnika da ne oklijeva nakon britanskih sankcija


Bosnia-Herzegovina - Politician, member of Bosnian Presidency, Zeljko Komsic, Sarajevo, 18Oct2021

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Željko Komšić pozvao je visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta da djeluje nakon što je Velika Britanija uvela sankcije za vodeće dvoje zvaničnika iz bh. entiteta Republika Srpska (RS).

Britanija je u ponedjeljak objavila da je sankcionisala člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske (RS) Milorada Dodika i predsjednicu tog bh. entiteta Željku Cvijanović zbog, kako je opisala, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

"To je ujedno i jasna poruka visokom predstavniku u BiH Christianu Schmiditu da nimalo ne oklijeva i da antiustavne zakone koji podrivaju državu, odmah stavi van snage", prenijeli suKomšićev stavi iz njegovog kabineta, za Radio Slobodna Evropa.

"Sankcije Velike Britanije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović zbog pokušaja nezakonitog i antiustavnog otimanja državnih nadležnosti od strane entiteta RS, jasna su poruka koja govori šta vlasti Velike Britanije misle o antidržavnim aktivnostima političara iz RS", prokomentarisao je Komšić.

Zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potkopavanja institucija BiH, negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca Dodiku i Cvijanović od ponedjeljka (11. aprila) zabranjena su putovanja u Veliku Britaniju i zamrzava im se imovina, kao i poslovanje s britanskim državljanima.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Šefik Džaferović istovremeno je prokomentarisao da je britanska odluka opravdana, te podsjetio da su nizom neustavnih zakona, odluka i zaključaka vlasti entiteta RS su izvršile udar na Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije.

"Time je ozbiljno ugrožena stabilnost i uzdrman je mir u Bosni i Hercegovini, što je naročito zabrinjavajuće uzimajući u obzir rusku agresiju na Ukrajinu, kao i činjenicu da vlasti RS predvođene Dodikom podržavaju tu agresiju", istaknuo je.

Vlada Velike Britanije, radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, izrazila je nadu da će današnje sankcije potaknuti druge države da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

XS
SM
MD
LG