Dostupni linkovi

Dodik prekida saradnju sa britanskim ambasadorom nakon sankcija


Milorad Dodik tokom susreta sa britanskim ambasadorom u BiH Matthew Fieldom, mart 2019.
Milorad Dodik tokom susreta sa britanskim ambasadorom u BiH Matthew Fieldom, mart 2019.

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je da će sankcije koje mu je u ponedjeljak (11. aprila) uvela Velika Britanija ubrzati proceduru da prekine kontakt i saradnju sa britanskim ambasadorom u BiH.

U izjavi tokom zasjedanja Narodne skupštine RS Dodik je naveo kako ga nije briga za sankcije, kako nema nikakvu imovinu u Britaniji, te da tamo nije bio 10 godina.

Potom je poslanicima pročitao saopštenje Ambasade Velike Britanije, nakon čega je rekao "zamislite sve te gluposti".

Britanija je u ponedjeljak objavila da je sankcionisala Dodika i predsjednicu tog bh. entiteta Željku Cvijanović zbog, kako je opisala, pokušaja da naruše legitimitet i funkcionalnost države BiH.

Sankcije, koje uključuju zabranu putovanja i zamrzavanje imovine, prve su u okviru režima britanskih sankcija za BiH, navedeno je iz britanske vlade, uz naglašavanje da to "nisu sankcije protiv Republike Srpske, niti njenih građana".

"Ovo su sankcije usmjerene na dvije osobe koje su se neodgovorno ponašale na svojim funkcijama", saopšteno je iz britanske ambasade u BiH.

Britanske sankcije znače da Dodik i Cvijanović neće moći putovati u Ujedinjeno Kraljevstvo niti koristiti ili pristupiti bilo kojoj imovini koju eventualno posjeduju u Ujedinjenom Kraljevstvu,.

Kako se navodi u odluci britanskih vlasti, "ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog sistema", Dodik i Cvijanović su iskoristili svoje pozicije vlasti kako bi forsirale de facto secesiju Republike Srpske – jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine – što je direktno u suprotnosti sa ustavom države.

Cvijanović je izjavila da lično nije oštećena sankcijama, da nema imovinu i račune u Velikoj Britaniji niti bilo gdje drugdje osim u RS. Istakla je kako se sankcijama nastoji zaštititi i ojačati uloga visokog predstavnika u BiH.

Predsjednica RS je dodala i da je u prethodnom periodu trpjela strašne pritiske da ne potpiše Zakon o nepokretnostima koje se koriste za funkcionisanje javne vlasti kojeg je usvojila Skupština RS 10. februara 2022. godine.

Britanski ambasador: Odluka je pažljivo razmotrena

Britanski ambasador istovremeno na Twitteru je u video poruci rekao kako su sankcije uvedene "zbog aktivnosti koje podrivaju stabilnost, funkcionalnost i pravni okvir BiH".

Naveo je kako su "nedavne aktivnosti Milorada Dodika i Željke Cvijanovića direktno kršenje Dejtonskog mirovnog sporazuma i Ustava BiH", te napomeno kako su to "sankcije za dvije osobe koje su se neodgovorne ponašale na svojim funkcijama, a ne sankcije RS niti njenim građanima".

Britanski ambasador naveo je još kako je ovo "prvi put da se režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva koristi za BiH, te da je "odluka donesena nakon pažljivog razmatranja i detaljnih pravnih konsultacija".

"Sankcije nisu čarobni štapić, niti instant rješenje političkih problema. Današnja odluka treba biti dio šireg pristupa naporima da se okonča okruženje bez posljedica za BiH, kako za domaće, tako i međunarodne strane, da bi se političari držali odgovornim za svoje djelovanje. Izabrani predstavnici se moraju fokusirati na rad za dobrobit građana i osiguranje podrške demokratskim institucijama, uključujući održavanje izbora i implementaciju njihovih rezultata. UK će nastaviti da podržava sve one koji djeluju odgovorno i u najboljem interesu za BiH", rekao je ambasador Field.

XS
SM
MD
LG