Dostupni linkovi

Džaferović smatra opravdanim britanske sankcije Dodiku i Cvijanović


Šefik Džaferović

Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Šefik Džaferović nazvao je opravdanom odluku Vlade Velike Britanije da uvede sankcije članu Predsjedništva BiH iz RS Miloradu Dodiku i predsjednici RS Željki Cvijanović.

Zbog podrivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, potkopavanja institucija BiH, negiranja genocida i veličanja ratnih zločinaca Dodiku i Cvijanović od ponedjeljka (11. aprila) zabranjena su putovanja u Veliku Britaniju i zamrzava im se imovina, kao i poslovanje s britanskim državljanima.

Ujedinjeno Kraljevstvo je jedan od svjedoka Dejtonskog sporazuma i članica Vijeća za implementaciju mira, te je nužno da reagira kada se Dejtonski sporazum potkopava, a to upravo rade vlasti entiteta RS, ocijenio je Džaferović.

Kako je dodao, nizom neustavnih zakona, odluka i zaključaka vlasti entiteta RS su izvršile udar na Dejtonski mirovni sporazum i 27 godina njegove implementacije.

"Time je ozbiljno ugrožena stabilnost i uzdrman je mir u Bosni i Hercegovini, što je naročito zabrinjavajuće uzimajući u obzir rusku agresiju na Ukrajinu, kao i činjenicu da vlasti RS predvođene Dodikom podržavaju tu agresiju", istaknuo je.

Pozdravljajući odluku Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, ponovio je i poziv državama članicama Evropske unije da uvedu sankcije vlastima entiteta RS, jer evropska sigurnost i stabilnost, koju Dodik potkopava, mora biti iznad unutrašnjih prijepora u EU.

"Ukoliko nije moguće iznaći konsenzus o tom pitanju, EU ne smije biti talac jedne od članica te ostale države trebaju uvesti sankcije Dodiku i onima koji ga slijede", zaključio je Džaferović.

Vlada Velike Britanije, radeći u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim Državama i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, izrazila je nadu da će današnje sankcije potaknuti druge države da primjene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje.

XS
SM
MD
LG