Dostupni linkovi

Von Cramon iznela sumnje u regularnost izbora u Srbiji


Viola Von Cramon (foto arhiv)
Viola Von Cramon (foto arhiv)

Evropska poslanica Viola von Cramon, članica posmatračke misije Evropskog parlamenta na izborima u Srbiji, iznela je sumnje u regularnost izbornog procesa.

"Svedoci smo slučajeva organizovanog dovođenja birača iz Republike Srpske i zastrašivanja birača. Apsolutno smo očekivali više demokratske standarde od zemlje kandidata za članstvo u EU, koja pregovara o članstvu u EU. Potreban je međunarodni nadzor i puna istraga", navela je Von Cramon na mreži X.

Istakla je da su izbori održani u nejednakim uslovima i sprovedeni uz česte nepravilnosti na dan i pre izbora, uključujući, kako je navela, zloupotrebu administrativnih resursa, kupovinu glasova i kršenje tajnosti glasanja.

U Srbiji su 17. decembra održani vanredni parlamentarni, pokrajinski i lokalni izbori u 65 gradova i opština, uključujući i Beograd.

Kancelarija za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) je ocenila da su izbore obeležile ozbiljne neregularnosti, zloupotreba javnih sredstava, medijska dominacija predsednika države Aleksandra Vučića, negativna kampanja i širenje straha.

Deo opozicije tvrdi da je pobeda vladajuće Srpske napredne stranke (SNS) u Beogradu rezultat izborne krađe i da je neće priznati.

Beograđani na protestu zbog navoda o izbornoj krađi
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:51 0:00
XS
SM
MD
LG