Dostupni linkovi

Vijeće Europe upozorava Hrvatsku 'da zaustavi nasilje nad migrantima'


Migranti u blizini granice BiH i Hrvatske
Migranti u blizini granice BiH i Hrvatske

Hrvatske vlasti moraju zaustaviti nasilje i prisilno vraćanje na granici s Bosnom i Hercegovinom (BiH) i iskorijeniti nekažnjavanje za ozbiljna kršenja ljudskih prava koja su nad migrantima počinili službenici zakona, poručila je Dunja Mijatović, komesarka za ljudska prava Vijeća Europe, nakon što je jučer, 22. oktobra, britanski list Guardian objavio tekst o ponovnim brutalnim napadima na migrante.

U tu bi svrhu posebno trebali osigurati punu suradnju s neovisnim nadzornim mehanizmima, posebno s uredom hrvatske javne pravobraniteljice, napisala je Mijatović.

"Posljednji navodi o kolektivnom protjerivanju migranata, odbijanju pristupa azilu i ekstremnom nasilju hrvatskih policijskih službenika koji se koriste u ovom kontekstu izuzetno su zabrinjavajući.

Brojne organizacije za zaštitu ljudskih prava i međunarodne organizacije već dugo dokumentiraju dosljedan obrazac zlostavljanja migranata koji pokušavaju prijeći u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine, a koje su počinili predstavnici zakona u Hrvatskoj.

Unatoč mojem pozivu vlastima, prije dvije godine, da osiguraju brzu, učinkovitu i neovisnu istragu tih navoda i vladu koja tvrdi da se svi navodi istražuju, nastavljaju se s vjerodostojnim izvještajima o takvim kršenjima.

Uznemirujuće je što ova izvješća sugeriraju da se nasilje i dehumanizirajuća djela koja prate poguravanja povećavaju, a čini se da hrvatski službenici za provođenje zakona i dalje uživaju nekažnjivost za tako ozbiljna kršenja ljudskih prava“, stoji u pismu Mijatović.

Visoka dužnosnica poručuje da je zabrinuta jer je reakcija hrvatske vlade bila da odbaci izvještaje koje su objavile nevladine organizacije ili su rezultat istraživačkog novinarstva.

"U tom pogledu napominjem da su uzbunu podigli i neovisna nacionalna institucija za ljudska prava u Hrvatskoj i međunarodna tijela, nedavno dva posebna izvjestitelja UN-a. Uz moj vlastiti rad, različiti organi Vijeća Europe prenijeli su ove zabrinutosti, poput posebnog predstavnika glavnog tajnika za migracije i izbjeglice u njegovom izvješću o utvrđivanju činjenica iz travnja 2019., te Odbora za migracije, izbjeglice i Raseljene osobe Parlamentarne skupštine", napisala je.

Mijatović je pozvala hrvatske vlasti da što je prije moguće "objave izvješće Odbora Vijeća Europe za sprečavanje mučenja (CPT) o njihovom brzom reakcijskom posjetu zemlji, obavljen prošlog kolovoza, koji je obuhvaćao razgovore i medicinski pregled mnogih migranata koji su tvrdili da su ih hrvatski dužnosnici za provođenje zakona uhvatili na teritoriju Hrvatske i prisilno vratili u Bosnu i Hercegovinu".

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova demantirali su navode britanskog lista.

"I navedeni časopis, a pogotovo konkretni novinar, su puno objavljivali članke u kojima su optuživali hrvatsku policiju za nezakonito djelovanje, a nikada, zanimljivo, nisu kazali ništa o tome kako hrvatska policija humano djeluje", naveo je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović o navodima Guardiana.

"Koliko je ljudi, trudnica spasila. Ništa o tome. Ranije optužbe su se pokazale neutemeljenima. Današnje nisam vidio, ali sam siguran da će hrvatska policija provesti sve istražne radnje kako bi se vidjela utemeljenost optužbi i kako bi se s jedne strane skinule te optužbe – jer vidite da se one ponavljaju koliko god ih mi demantirali – a s druge strane ih istražujemo i zbog MUP-a i RH. Vidjet ćemo što je konkretni sadržaj najnovijih optužbi", kazao je Božinović.

Prema izvještajima Danskog vijeća za izbjeglice (DRC), koji se bazirana na svjedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. oktobra, počinitelji su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

XS
SM
MD
LG