Dostupni linkovi

Hrvatska policija demantuje optužbe britanskog lista o zlostavljanju migranata


Migranti u BiH

Hrvatski ministar unutrašnjih poslova i Ministarstvo unutrašnjih poslova demantovali su navode britanskog lista The Guardian o ponovnim brutalnim napadima na migrante.

"I navedeni časopis, a pogotovo konkretni novinar, su puno objavljivali članke u kojima su optuživali hrvatsku policiju za nezakonito djelovanje, a nikada, zanimljivo, nisu kazali ništa o tome kako hrvatska policija humano djeluje", naveo je ministar unutrašnjih poslova Hrvatske Davor Božinović je o navodima Guardiana, a u izjavi prosljeđenoj Radiju Slobodna Evropa (RSE).

"Koliko je ljudi, trudnica spasila. Ništa o tome. Ranije optužbe su se pokazale neutemeljenima. Današnje nisam vidio, ali sam siguran da će hrvatska policija provesti sve istražne radnje kako bi se vidjela utemeljenost optužbi i kako bi se s jedne strane skinule te optužbe – jer vidite da se one ponavljaju koliko god ih mi demantirali – a s druge strane ih istražujemo i zbog MUP-a i RH. Vidjet ćemo što je konkretni sadržaj najnovijih optužbi", doda je Božinović.

Prema izvještajima Danskog vijeća za izbjeglice (DRC), koji se bazirana na svjedočenjima migranata koji su bili meta navodnih napada u periodu između 12. i 16. oktobra, počinitelji su pripadnici hrvatskih policijskih snaga.

"Svjedočenja sakupljena od žrtava napada su zastrašujuća", rekla je Generalna sekretarka DRC Charlotte Slente, za članak koji je u The Guardianu napisao Lorenzo Tondo.

"Više od 75 osoba je tokom jedne sedmice nezavisno prijavilo nehumani tretman, divljačko prebijanje, čak i seksualno zlostavljanje”, dodala je Slente.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Hrvatske su o novim optužbama za napade tokom oktobra mjeseca o kojima je pisao Guardian izdali saopštenje u kojem se kaže:

"Navedeni časopis i konkretni novinar i ranije su pisali o navodnim postupanjima hrvatske granične policije i optuživali ih za različite vrste nehumanih postupanja prema osobama koje nezakonito prelaze državnu granicu, ne navodeći pritom nikakve činjenice niti dokaze ili barem osnovne informacije koje bi se mogle provjeriti."

"Ministarstvo unutarnjih poslova, po iznošenju ovih optužbi, odmah je pokrenulo odgovarajuće provjere navoda jer nam je interes i cilj, s jedne strane, otkloniti svaku sumnju u postupanje hrvatskih policajca te, s druge strane, sankcionirati i ukloniti nepravilnosti ukoliko je do njih došlo", kaže se u saopštenju MUP-a Hrvatske.

Šta kažu migranti?

Prema navodima migranata, nasilje se dešava na hrvatskoj teritoriji, u blizini grada na zapadu BiH, Velike Kladuše kod kojeg se nalazi improvizovano šatorsko naselje u kojem je smješteno oko 700 izbjeglica i migranata.

“Sve osobe koje su razgovarale s predstavnicima Danskog vijeća za izbjeglice imali su vidljive rane (modrice i posjekotine), kao rezultat nasilja kojeg je navodno počinila hrvatska policija. Prema izjavama intervjuisanih žrtava (s vidljivim dokazima povreda), nasilno vraćanje je uključivalo brutalno i izuzetno nasilno ponašanje, degradirajuće postupanje, kao i pljačku i uništavanje ličnih stvari,” navodi se u izvještaju ove humanitarne organizacije.

DRC: 'Zabrinjavajuće sistematsko nasilje na hrvatsko-bosanskoj granici'

Dansko vijeće za izbjeglice zabilježilo je na hrvatsko–bosanskoj granici seriju brutalnih napada hrvatske policije na migrante i tražitelje azila, koji su se dogodili između 12. i 16. oktobra, potvrdio je za Radio Slobodna Evropa (RSE) u srijedu 21. oktobra Nicola Bay direktor Danskog vijeća za izbjeglice u Bosni i Hercegovini (BiH).

“Ljudi su brutalno prebijeni, oduzimane su im i uništavane lične stvari ili su spaljene. Skidana im je odjeća, a zabilježili smo i najmanje dva slučaja seksualnog zlostavljanja“, kazao je Bay za RSE.

Prema njegovim riječima Dansko vijeće za izbjeglice je izuzetno zabrinuto zbog sistematskog nasilja koje se dešava na granici sa Hrvatskom.

"Zahtjevamo da se postupa na osnovu nezavisnog mehanizama za kontrolu granica kako bi se spriječilo nasilje i kako bi sve prijave i navodi o zlostavljanju bili transparentno i kredibilno istraženi“, rekao je on.

Britanski Guardian objavio je u petak, na osnovu izvještaja, Danskog vijeća za izbjeglice, fotografije i medicinske izvještaje koji svjedoče o napadima hrvatske policije na migrante koji pokušavaju da iz BiH uđu u tu državu.

Dansko vijeće za izbjeglice procjenjuje da trenutno u BiH oko tri hiljade izbjeglica i migranata živi u napuštenim mjestima, skvotovima i ostalim neformalnim lokacijama poput improviziranih šatorskih naselja.

"To nisu adekvatna mjesta, oni nemaju pristup hrani niti ostalim osnovnim potrebama. Nema mogućnosti da se na adekvatan način pomogne ljudima koji žive u improvizovanim skloništima, osim što smo im omogućili osnovne stvari poput vreća za spavanje i zimske odjeće i obuće“, dodaje Bay.

Vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) su 30. septembra, iz privremenog prihvatnog centra za migrante "Bira" izmjestile maloljetnike bez pratnje i oko 300 odraslih muškaraca.

U improvizovanom prihvatnom kampu Lipa, udaljenom od Bihaća 15 kilometara više nema mjesta.

Mobilni timovi Međunarodne organizacije za migracije, Danskog vijeća za izbjeglice i Crvenog križa počeli su sa akcijom podjele vreća za spavanje, toplih deka, paketa s hranom, zimske odjeće i obuće, higijenskih i drugih potrepština za boravak na otvorenom za vrijeme hladnih vremenskih uslova.

Ovo je nova serija brutalnih napada na migrante kakva je već zabilježena tokom ljeta u julu mjesecu o kojima je izvijestio Amnesty International (AI) – “u zastrašujućoj eskalaciji policijskog kršenja ljudskih prava na hrvatskoj granici s Bosnom i Hercegovinom, hrvatski policijski službenici vezali i mučili skupinu izbjeglica i drugih migranata: pucali su u zrak, udarali ih metalnim palicama, pendrecima, drškama pištolja, utrljavali im kečap, majonezu i šećer u rane na glavama.“

XS
SM
MD
LG