Dostupni linkovi

Inzko razmatra nove korake nakon odlaganja rasprave o ratnim zločincima


Kada procijeni da je najoptimalniji trenutak, u korist građana Bosne i Hercegovine i u funkciji pomirenja, poduzet će sljedeće neophodne korake: Valentin Inzko
Kada procijeni da je najoptimalniji trenutak, u korist građana Bosne i Hercegovine i u funkciji pomirenja, poduzet će sljedeće neophodne korake: Valentin Inzko

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko prati sve aktivnosti političkih subjekata i institucija u vezi sa svojim zahtjevom da se pravomoćno presuđenim ratnim zločincima oduzmu odlikovanja koja im je dodijelila Narodna skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republike Srpske (RS), te će reagovati kada procijeni optimalan trenutak.

Ovo je saopšteno u četvrtak, 29. aprila, dan nakon što je Narodna skupština RS odgodila raspravu o pismu Valentina Inzka u kojem je iskazan ovaj zahtjev.

Na zahtjev Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) ova tačka dnevnog reda biće razmatrana u nastavku sjednice Narodne skupštine, 11. maja, iako je rok za odgovor na Inzkov zahtjev bio kraj aprila.

„Kada procijeni da je najoptimalniji trenutak, u korist građana Bosne i Hercegovine i u funkciji pomirenja, poduzet će sljedeće neophodne korake,“ saopšteno je iz Ureda Visokog predstavnika u BiH.

Valentin Inzko, dao je rok od tri mjeseca za poništavanje povelja osobama osuđenim za ratne zločine i tim povodom uputio zahtjev 2. februara predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i predsjednicima svih klubova poslanika u entitetskom parlamentu.

U pismu je naveo kako je 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS, dodijelio posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima. Naglašava da ih je uručio predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

“Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”, naveo je Inzko u pismu.

On je podsjetio da su Karadžić, Krajišnik i Plavšić, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za ratne zločine.

“Obraćam vam se da bih podstaknuo na preduzimanje napora u cilju ostvarivanja pomirenja u BiH kao osnove za održivi mir, stabilnost i prosperitet zemlje u korist svih njenih građana. Javno osuđivanje veličanja ratnih zločinaca predstavlja presudan korak u tom procesu”, naveo je Inzko u pismu.

Dodao je i kako veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi koja se mogla vidjeti 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je 20. aprila, nakon sastanka vladajuće skupštinske koalicije na Mrakovici na planini Kozari, na sjeverozapadu BiH, da povelje neće biti vraćene.

Iz Ambasade SAD u BiH je također poručeno kako je "veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica, ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine".

Presude za ratni zločin, kako je rečeno, ukazuju na individualnu odgovornost i ne odnose se na jedan narod u cjelini, ali da se mora raditi na uklanjenju simbola razdora.

XS
SM
MD
LG