Dostupni linkovi

Skupština RS odložila raspravu o zahtjevu visokog predstavnika za 11. maj


Skupština bh. entiteta Republike Srpske u Banjaluci

Skupština Republike Srpske je na sjednici u srijedu, 28. aprila, odgodila raspravu o pismu visokog predstavnika za poništavanje povelja osobama osuđenim za ratne zločine.

Iako je rok za odgovor na njegov zahtjev bio kraj aprila, ta tačka dnevnog reda je pomjerena na zahtjev Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i biće razmatrana u nastavku sjednice, 11. maja.

Pored ove tačke dnevnog reda, odgođena je i rasprava o Inicijativi za razgovor između Republike Srpske i Federacije BiH, kao i tri konstitutivna naroda-Bošnjaka, Srba i Hrvata, o mogućim rješenjima za BiH.

Šta Incko traži u pismu?

Visoki predstavnik u BiH, Valentin Incko, dao je rok od tri mjeseca za poništavanje povelja osobama osuđenim za ratne zločine i tim povodom uputio zahtjev 2. februara predsjedniku Narodne skupštine Republike Srpske (NSRS) i predsjednicima svih klubova poslanika u entitetskom parlamentu.

U pismu Valentina Incka navodi se kako je 24. oktobra 2016. godine, organizacioni odbor koji je uspostavljen u svrhu obilježavanja manifestacije 25. godina od postojanja i rada Narodne skupštine RS, dodijelio posebne povelje i priznanja brojnim institucijama, organizacijama i pojedincima. Naglašava da ih je uručio predsjednik Narodne skupštine Nedeljko Čubrilović.

“Među nagrađenima bili su i svi bivši predsjednici Narodne skupštine i članovi prvog Predsjedništva RS, uključujući Radovana Karadžića, Momčila Krajišnika i Biljane Plavšić, čiji su postupci tokom oružanog sukoba šokirali svijet i uzrokovali nezamislive ljudske patnje”, naveo je Incko u pismu.

On je podsjetio da su Karadžić, Krajišnik i Plavšić, pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju osuđeni za ratne zločine.

“Obraćam vam se da bih podstaknuo na preduzimanje napora u cilju ostvarivanja pomirenja u BiH kao osnove za održivi mir, stabilnost i prosperitet zemlje u korist svih njenih građana. Javno osuđivanje veličanja ratnih zločinaca predstavlja presudan korak u tom procesu”, naveo je Incko u pismu.

Dodao je i kako veličanje ratnih zločinaca, uključujući i veličanje u formi koja se mogla vidjeti 24. oktobra 2016. godine, direktno povređuje i provocira one koji su pretrpjeli posljedice rata te šteti sjećanju na žrtve.

“Na koncu, njime se destabilizuje region i ugrožavaju izgledi za pomirenje u BiH”, navodi se u pismu.

Visoki predstavnik je naveo i da uklanjanje “ploče osuđenog ratnog zločinca Radovana Karadžića sa prostorija Studentskog doma na Palama je bio prvi korak u pravom smjeru”.

“Time se stvara izvanredna prilika da Narodna Skupština RS sa vama na čelu nastavi tim putem kako bi pokazala političku zrelost, moralnu odgovornost i umjerenost prema budućnosti, time što ćete oduzeti povelje s odlikovanjima dodijeljenje osuđenim ratnim zločincima Karadžiću, Krajišniku i Plavšićki, čime biste se Vi lično i institucija koja se nalazi pod Vašim vodstvom stavili na pravu stranu istorije. Vama i NSRS dajem rok od tri mjeseca, do kraja aprila 2021. godine”, naveo je Inzko u pismu predsjedniku Narodne Skupštine RS Nedeljku Čubriloviću.

Ploča sa imenom Radovana Karadžića, koji je osuđen za ratni zločin i genocid u Bosni i Hercegovini, uklonjena je sa prostorija studentskog doma na Palama, 10. decembra 2020. godine.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović izjavio je 20. aprila, nakon sastanka vladajuće skupštinske koalicije na Mrakovici na planini Kozara (sjeverozapad BiH), da povelje neće biti vraćene.

"Visoki predstavnik mora da vidi druge načine. Ne možemo na taj način komunicirati. To je jedan potcjenivački odnos i visoki predstavnik je uputio pismo na pogrešnu adresu", naveo je Čubrilović.

Šta kažu iz Ambasade SAD?

Istovremeno, iz Ambasade SAD u BiH je poručeno kako je "veličanje ratnih zločinaca neprihvatljivo, vrijeđa žrtve i produbljuje patnje žrtava i njihovih porodica, ugrožavajući mirnu budućnost Bosne i Hercegovine".

Presude za ratni zločin, kako je rečeno, ukazuju na individualnu odgovornost i ne odnose se na jedan narod u cjelini, ali da se mora raditi na uklanjenju simbola razdora.

„Značajni koraci ka pomirenju, kao što je nedavno uklanjanje ploče sa imenom Radovana Karadžića, što smo i pozdravili, ključni su za euroatlantski put Bosne i Hercegovine. Pozivamo lokalne lidere da u svojim zajednicama, širom zemlje, uklone simbole razdora, te da se okrenu mirnoj i inkluzivnoj budućnosti“, poručeno je iz Ambasade SAD.

XS
SM
MD
LG