Dostupni linkovi

Prijava protiv predsjednika Skupštine RS zbog dodjele plaketa ratnim zločincima


Nedeljko Čubrilović, predsjednik Skupštine RS
Nedeljko Čubrilović, predsjednik Skupštine RS

Zbog nedavne dodjele povelja Narodne skupštine Republike Srpske (RS) osuđenim ratnim zločincima, predstavnici Fondacije Istina, pravda, pomirenje (FIPP) iz Tuzle u ponedjeljak će na adresu Tužilaštva BiH proslijediti krivičnu prijavu protiv predsjednika Narodne Skupštine RS Nedeljka Čubrilovića.

U okviru nedavnog obilježavanja 25. godišnjice rada Narodne skupštine RS-a upriličena je i dodjela povelja Narodne skupštine RS-a zaslužnim pojedincima i institucijama.

Među "istaknutima" su se našli i osuđeni ratni zločinci Radovan Karadžić, Biljana Plavšić, Momčilo Krajišnik, ali i diplomatska Misija OSCE-a u BiH.

Iz Misije OSCE-a u BiH naknadno su za Klix.ba poručili da spomenuto priznanje ne mogu prihvatiti, s obzirom na to da nisu bili upućeni u protokol obilježavanja.

Sinan Alić, predsjednik Fondacije istina pravda pomirenje
Sinan Alić, predsjednik Fondacije istina pravda pomirenje

Prema riječima predsjednika Fondacije Istina, pravda, pomirenje Sinana Alića, krivična prijava protiv Čubrilovića naslovljena je na vršiteljicu dužnosti glavne tužiteljice Tužilaštva BiH Gordanu Tadić.

"Krivična prijava se odnosi i na članove Organizacionog odbora za obilježavanje 25 godina postojanja i rada Narodne skupštine RS. Smatramo da je van zdravog razuma dodjela priznanja osuđenim ratnim zločincima", kazao je Alić.

Dodaje da je spomenutom dodjelom priznanja izvršena povreda članova 213., 214. i 2015. Zakona o krivičnom postupku BiH.

"Pravna kvalifikacija je da su Čubrilović i članovi Organizacionog odbora počinili krivično djelo Izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti, član 145. Krivičnog zakona BiH", naglasio je Alić.

Podsjetio je i da je Krajišnik proglašen krivim za teška krivična djela ratnih zločina i osuđen je na 20 godina zatvora, Plavšić je priznala odgovornost za počinjene ratne zločine, zbog čega je osuđena na 11 godina zatvora, dok je prvostepenom presudom Karadžić osuđen na 40 godina zatvora.

"Dodjeljivanje povelje čin je odavanja najvećeg poštovanja za rad i djelovanje nekog pojedinca. Povelje za navedene osobe dodjeljene su za njihov angažman u vršenju funkcija u organima vlasti tzv. Srpske republike BiH, a kasnije Republike srpske u periodu od 1992. do 1995. godine, a što je period kada su počinjena djela ratnog zločina i genocida za koja su spomenute osobe osuđene", rekao je Alić.

Veličanje ratnih zločinaca od Narodne skupštine RS-a, između ostalih, osudili su Delegacija Evropske unije u BiH, Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice (OHR) u BiH i Ambasada Sjedinjenih Američkih Država.

XS
SM
MD
LG