Dostupni linkovi

Osude Dodikovog poziva na razgovor o budućnosti BiH


Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska
Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik u Narodnoj skupštini bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska

Stranka demokratske akcije (SDA) pozivala je, u srijedu 21. aprila, zemlje članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira (PIC) da uvedu sankcije predsjedavajućem Predsjedništva Bosne i Hercegovine Miloradu Dodiku.

Dodik je, 20. aprila, nakon sastanka vladajuće koalicije u Republike Srpske (RS) na Mrakovici (planina Kozara) najavio da će u Narodnoj skupštini Republike Srpske (RS) političke partije donijeti platformu na osnovu koje će se obratiti partnerima u Federaciji BiH da se razgovara o budućnosti BiH.

On je rekao da je cilj razgovora pronalazak uravnoteženog rješenja kojim bi bili zadovoljni svi, i entiteti i konstitutivni narodi.

"Ako to ne može, pa naravno da je onda sasvim svrsishodno razgovarati i prihvatiti inicijative koje sve češće čujemo, sada nam kažu u kuloarima o mogućnosti da se raziđemo, ali na miran način ne opet ratom”, rekao je on.

SDA, od PIC-a traži da Dodiku uvede sankcije, zbog kako navode u saopštenju, secesionističke prijetnje kojim ugrožava Dejtonski mirovni sporazum.

"Milorad Dodik već duži period djeluje direktno protiv stabilnosti i mira u BiH i usporava i blokira reformske procese. Njegove stalno ponavljane izjave, kojima prijeti secesijom RS i rušenjem Dejtonskog mirovnog sporazuma, praćene blokadom bh. institucija, onemogućavaju prijeko potreban politički i društveni dijalog kojim bi trebalo da se ubrzaju integracijski procesi u korist svih građana i naroda u BiH", navode iz SDA.

Članice Upravnog odbora Vijeća za implementaciju mira u BiH su Francuska, Italija, Japan, Kanada, Njemačka, Rusija, Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija, Predsjedništvo Europske unije, Europska komisija i Organizacija islamske konferencije (OIC) koju predstavlja Turska.

Predstavnici opozicionih stranaka u Republici Srpskoj nakon sastanka na Jahorini, u srijedu 21. aprila, komentarisali su najave mirnog razlaza, prijetnje ratnim sukobima, kao i pojavu "non papera" koji potpiruje takve ideje.

"Priča o mirnom razdruživanju je priča za malu djecu. Ova tema, o nekim novim kartama, novi podjelama i mješanju karata u BiH su priče kad nemate rješenja za ključna životna pitanja", kazao je predsjednik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović.

Zapaljiva retorika koja govori o ratu, secesionizmu u Bosni i Hercegovini (BiH) je opasna, neodgovorna i neprihvatljiva, navodi se u odgovoru ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH na upit Radija Slobodna Evropa (RSE) o pozivu na razgovor, koji je Milorad Dodik, predsjedavajući Predsjedništva BiH, uputio Federaciji BiH , kako bi se došlo do "uravnoteženog rješenja za sve".

Predsjednik PDP-a Branislav Borenović kazao je kako je priča oko "non papera" klasično zamajavanje naroda.

"Sve ide u prilog da su taj dokument kreirali Dodik i Bakir zajedno i skrenuli pažnju sa katastrofalne politike koje vode na na svim nivoima vlasti, da sklone pažnju sa vakcinacije, afera Respiratori, maski, pokretne bolnice, ikone, o zaduživanja od 600 miliona konvertibilni maraka (oko 300 miliona eura)", smatra Borenović.

Manje od tri meseca pred početak slovenačkog šestomjesečnog predsjedavanja Evropskom unijom u medijima su se pojavile tvrdnje o navodnom predlogu za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu, kao putu za rješavanje hroničnog problema između šest država te regije.

Izuzev Hrvatske koja je članica EU, ostalih pet država je u svoje prioritetne ciljeve zacrtala prključivanje toj zajednici.

Prema objavljenom sadržaju govori se o prekrajanju granice Srbije i Kosova, te se predviđa mogućnost otcjepljenja bh. entiteta Republika Srpska, pripajanje dijelova Crne Gore i Sjeverne Makedonije s albanskom većinom Albaniji, te priključenje dijela BiH, zapadne Hercegovine, Hrvatskoj.

Pet stvari o non-paperu
molimo pričekajte
Embed

No media source currently available

0:00 0:01:10 0:00

U jeziku evropskih institucija non-paper je neformalni dokument, obično bez izričitog navođenja, koji se izlaže u zatvorenim pregovorima unutar institucija EU, posebno Saveta ministara, kako bi se tražio dogovor o nekom spornom proceduralnom ili političkom pitanju.

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (BiH) Bisera Turković, uputila je u srijedu 21. aprila svim diplomatsko-konzularnim predstavništvima BiH instrukciju, povodom informacija koje su objavljenje u medijima u vezi postojanja tzv. „non-paper“ dokumenta.

Turković je instrukciju, kako se navodi u saopštenju iz Ministarstva vanjskih poslova BiH uputila zbog dokumenta objavljenog u medijima pod naslovom „Western Balkans – a way forward“, a koji sadrži prijedloge za prekrajanje granica na Zapadnom Balkanu.

“Politički dijalog o mogućim situacijama i rješenjima u BiH ne može biti zaustavljen”, izjavio je predsjedavajući Predsjedništva BiH, Milorad Dodik komentarišući instrukciju ministrice vanjskih poslova.

On je rekao kako ‘srpski predstavnici imaju svoje stavove i znaju kako da se radi u svim ambasadama širom svijeta’.

XS
SM
MD
LG