Dostupni linkovi

Izložba Velije Hasanbegovića: Povratak na mjesto strijeljanja


Velija Hasanbegović
Velija Hasanbegović
Publika ovogodišnjeg „Modula Memorija“, projekta međunarodnog teatarskog festivala MESS, imaće priliku da u Sarajevskom ratnom teatru od 22. do 26. aprila pogleda izložbu fotografija pod nazivom „Drina/Jezero Perućac“, autora Velije Hasanbegovića.

Na 34 crno-bijela rada fotograf detaljno prikazuje proces ekshumacije na dnu jezera gdje je pronađeno 396 tijela, posmrtnih ostataka žrtava rata iz Višegrada 1992. godine.

“Jedna od najpotresnijih priča našeg vremena, jedinstveni slučaj fotografa koji je otišao da uslika mjesto gdje je trebao biti pogubljen”, nedavno je objavljeno u Financial Timesu.

Do 17. juna 1992. Velija Hasanbegović je živio u Višegradu. Taj dan je kao 16-ogodišnjak sa svojim bratom i ocem preživio strijeljanje na obali jezera Perućac. Preciznije rečeno, skočivši u rijeku Drinu i preplivavši na drugu obalu, braća su spasila svoje živote.

Osamnaest godina kasnije, vještačko jezero Perućac se ispraznilo da bi se izvršio remont hidrocentrale Bajina Bašta. Tada je međunarodna grupa volontera sišla na dno jezera tražeći skeletne ostatke žrtava.

„Tada su se prvi put u historiji, koliko sam obaviješten, volonteri pozvali na masovnu grobnicu da pomognu u pretraživanju terena. I ja sam se priključio akciji. Otišao sam dole 4. avgusta 2010. godine. Silazak u jezero mi je teško pao, s obzirom da sam ja mogao tu završiti da nisam uspio pobjeći 1992. Odlučio sam zabilježiti tu priču i napraviti izložbu o Perućcu“, kaže za RSE Velija Hasanbegović.

Uz fotografije, na izložbi su postavljene i izjave volontera od kojih su neki prvi put došli u Višegrad.

FOTOGALERIJA: Izložba "Drina/Jezero Perućac" (foto: Midhat Poturović)

„Ovu fotopriču nose volonteri. Ona govori o njihovom dolasku na teren, radu, iskopavanju, prvim pronalascima, identifikaciji i povratku sa jezera. Tada je pronađeno 396 tijela, a dosad je identifikovano više od 160 imena. Iz Instituta za nestale osobe BiH ističu da će proces indentifikacije vjerovatno ići i brže ukoliko bi ljudi, koji tragaju za svojim bližnjim, dali uzorak krvi“, navodi autor izložbe.

Fotografije Velije Hasanbegovića obišle su svijet. Novinar Financial Timesa Alec Russel boravio je nedavno u Višegradu. Tom prilikom napravio je priču o 20-ogodišnjici od početka rata u Bosni i Hercegovini, u koju je uvrstio i svjedočenje našeg sagovornika. Priča je kasnije objavljena na šest strana, a na naslovnici ovog lista je jedna od Hasanbegovićevih fotografija sa jezera Perućac.

„Napravio sam priču o Perućcu s porukom da se nikad nikom ne desi to što se desilo meni i mojoj porodici, kao i tim ljudima koji su ubijeni 1992. godine. Svjedoci smo, i 20 godina poslije, da ljudi umiru, odnose priče sa sobom. Treba te priče zabilježiti da ne bi ostale neispričane“, zaključuje Hasanbegović.
XS
SM
MD
LG