Dostupni linkovi

U Perućcu pronađeno 396 posmrtnih ostataka


Ekshumacije na Perućcu, septembar 2010
Ekshumacije na Perućcu, septembar 2010
Na području opštine Višegrad 824 su nestale osobe tokom rata i za njima se traga od 1992. godine. Tokom dvoipomjesečne pretrage jezera Perućac pronađeno je 396 posmrtnih ostataka, kaže predsjedavjući Kolegija direktora Instituta za nestale Amor Mašović.

„Ne radi se o 396 žrtava. Neki od tih slučajeva sadrže isključivo po jednu jedinu kost. Prema procjenama forenzičara, tih 396 slučajeva u sebi krije minimalno 97 osoba. Ono što je prespektiva nakon izvršene DNK analize jeste da ćemo mi raspolagati sa minimalno 100 do 120 imena žrtava Višegrada“, navodi Mašović.

Locirani su i posmrtni ostaci žrtava iz Prvog svjetskog rata, tijela šest oficira austrougraske vojske, a pretpostavlja se da se među 396 posmrtni ostataka nalaze i kosti otetih Bošnjaka iz voza u mjestu Štrpci i iz Sjeverina.

Predsjednik Komisije za nestala lica Vlade Republike Srbije Veljko Odalović je rekao da ja ova institucija pretražila i dio obale Jezera Perućac koji pripada Srbiji.

„Na tom prostoru je pronađeno 11 tela i u toku današnjeg dana na našem institutu se preuzimaju uzorci za DNK“
, kaže Odalović.

Uzorci za DNK analizu posmrtnih ostataka pronađenih u jezeru Perućac na teritoriji BiH još uvijek nisu uzeti, kaže Amor Mašović.

„Prema saznanjima koje ja imam, otprilike četiri do šest nedjelja nakon uzimanja i slanja DNK u laboratoriju u Tuzli možemo očekivati prve rezultate“
, pojašnjava Mašović.
XS
SM
MD
LG