Dostupni linkovi

Utvrđen identitet 128 osoba ekshumiranih iz Perućca


Ekshumacije na jezeru Perućac, septembar 2010
Ekshumacije na jezeru Perućac, septembar 2010
Tokom prošlogodišnje pretrage jezera Perućac, kada je zbog remonta Hidroelektrane Bajina Bašta jednom u deset godina stvorena mogućnost da se pregleda jezero, koje neki smatraju najvećom grobnicom Evrope, pronađeno je više od 1.300 koštanih uzoraka.

Godinu dana kasnije DNA analizom utvrđen identitet 128 osoba. Zamjenik direktora Odjela forenzičkih nauka Međunarodne komisije za nestale Adnan Rizvić kaže da su se početku pribojavali koliko će biti uspješni u izolaciji DNK s obzirom da su kosti bile pod vodom ili u mulju dugo vremena.

„Proces analize je uveliko pri kraju. Ostalo još samo 11 koštanih uzoraka koji se trenutno rade već po drugi put, jer ukoliko naša laboratorija ne uspije da izoluje DNK prvi put, pokušavamo drugi put još osjetljivijim metodama da pokušamo da damo odgovor na svaku moguću zadaću. Od tih 900 izlovanih DNK profila koštanih uzoraka napravili smo blizu 650 DNK izvještaja koji su vezani za 128 nestalih osoba“, kaže Rizvić.

Postoji određeni broj uzoraka, oko 300, gdje stručnajci Međunarodne komisije za nestale nisu mogli izdvojiti DNA profil, napominje Rizvić:

„Sada je na Institutu za nestale osobe, odnosno na sudskom medicinaru da procijeni da li ima dovoljno materijala da pokušamo i treći put da izolujemo profil iz tih koštanih uzoraka.“

Ekspert sudske medicine, patolog Hamza Žujo u Visočkim grobljima predvodi tim za obradu pronađenih koštanih uzoraka. Žujo kaže da je ranije bilo teško izolovati uzorke DNK iz kostiju poput pršljena, rebara i ključne kosti, ali da je to ovaj put uspješno obavljeno:

„Dobio sam dosta uzoraka na potvrđena imena, preko 100. Međutim, imam dosta ponovnog uzimanja uzoraka jer nisu uspjeli", kaže Žujo.

U tromjesečnoj akciji traženja posmrtnih ostataka, osim Instituta za nestale BiH bili su uključene i Komisije za nestale Srbije i Kosova.

Amor Mašović iz Instituta za nestale kaže da je pronađeno više od 400 nekompletnih tijela. To ne znači i toliki broj žrtava. DNK metodom će se utvrditi tačan broj, za sad je identificirano 128, ali se kaže Mašović, možemo nadati da će se saznati imena 135 osoba. Među do sada identificiranim, najviše je Višegrađana. Među žrtvama je i dvoipogodišnji dječak.

Pred licem pravde sa IWPR (april 2011)


Program Pred licem pravde - Suđenja za ratne zločine na prostoru bivše Jugoslavije pripremaju Radio Slobodna Evropa i
Institut za ratno i mirnodopsko izvještavanje (IWPR).

Svake nedjelje od 18.30 do 19.00 i od 22.30 do 23.00 sata - samo u našem radijskom programu i na internet stranici.

Program uređuju Dženana Halimović, Marija Arnautović i Dženana Karabegović.

Tekstove svih priloga iz emisije možete naći ovdje.



XS
SM
MD
LG