Dostupni linkovi

Jača li vehabijski pokret u Ulcinju


Ulcinjska džamija, 2. maj. 2010, foto: "Vijesti"
Kako pišu podgoričke u ponedjeljak "Vijesti" čelnici islamske vjerske zajednice u Ulcinju su u sukobu koji prijeti da podijeli najstariju instituciju u gradu, dok lokalni imami strahuju za sopstvenu bezbjednost.

Sukob je, piše ovaj medij, izbio nakon što je Odbor islamske zajednice donio odluku o pokretanju inicijative za osnivanje posebnog odbora u pet gradskih i četiri seoske džamije nakon čega je, tvrdi se, napadnut jedan od imama koji se protivio toj odluci.

Nezvanični izvori dnevnika tvrde da se iza ovih organizacionih promjena krije sve jača vehabistička struja koja pokušava da pasivizira predstavnike tradicionalnog islama. Novinar iz Ulcinja Mustafa Canka:

"Te takozvane telesije, poznatije kao vehabije su jasan pokazatelj slabosti institucija, tačnije njihovog nerada i zapuštenosti, a ima naravno i ličnih interesa i spletkarenja. Najviše je nesnalaženja, nedoraslosti problemima i vremenu, nema se dovoljno znanja. Zato su nam potrebni ljudi koji su izrasli na našoj divnoj tradiciji narodnog islama, tolerantnog, lepršavog, punog ljubavi i saosjećanja, jer svi dobri vrtlari režu stablo, a da ne povrijede korijen".


Predsjednik Odbora islamske zajednice u Ulcinju Avdo Goran tvrdi da je to tijelo samo namjeravalo da napravi bolju organizaciju i da su priče o vehabijama u Ulcinju netačne:

"Ne znam da njih ima ovdje. Ima nešto pristalica drugačijeg načina vršenja obreda od našeg koji se umnogome i ne razlikuje, ali ja to ne znam. Jednom riječju, stvorena je jedna klima koja nije poželjna".

Prisustvo vehabija se ne smije zanemariti


Goran tvrdi da ne zna detalje o navodnim prijetnjama kojima su izloženi lokalni imami. On kaže da je čuo da je jedan od njih verbalno, ali ne i fizički napadnut. Goran tvrdi da je mnogo toga iskonstruisano, ali neobjašnjava motive za navodne konstrukcije:

"Činjenica je da je donijeta jedna odluka o pokretanju inicijative za osnivanje dva odbora na području opštine, gradske džamije i džamije u selu. Nakon toga, nastala je jedna burna reakcija koja po mom mišljenju, a i po mišljenju mnogih koji su o tome odlučivali, podjela selo - grad. Činjenica je da ta podjela ne stoji, obzirom da su mnogi odbori u Crnoj Gori organizovani na taj način".


RSE: Oni koji su kritikovali ovu odluku tvrde da se sve odigralo na jednoj nelegitimnoj sjednici na kojoj je većina glasova došla od strane vehabija? Kako to komentarišete?

Goran: Kako piše u Ustavu islamske zajednice Crne Gore da je pravo dijela džematske skupštine da se sastane, da inicira. Ovo je inicijativa. Ovo ide na sjednicu mešihata, nakon toga na sjednicu sabora i ne treba oko toga...

Mustafa Canka je ipak kategoričan da je prisustvo vehabija u Ulcinju zabrinjavajuće i da se ta pojava ne smije zanemariti:

"Taj importovani i nama strani islam je sterilan i neplodan, mada kada se gleda sa strane, čini se snažan i monolitan, upravo kao jaja iz inkubatora koja su onako jedra i kojih danas ima dosta, ali su neplodna. Zato se već godinama taj naš prekrasni narodni, tradicionalni islam nastoje potrijeti i uništiti. To, na žalost, čine neki vjerski službenici školovani u drugom duhu i tuđoj tradiciji kojima su, ne znam da li sasvim slučajno, široko otvorena vrata islamske zajednice".

Reis islamske zajednici u Crnoj Gori Rifat Fejzić danas nije bio dostupan, kao ni lokalni imami u Ulcinju koje smo pokušali kontaktirati.
  • Slika 16x9

    Petar Komnenić

    Školovao se u SAD, Podgorici i Beogradu. Dugogodišnji novinar RSE. Najčešće se bavi temama ratnih zločina, korupcije, pravosuđa.

Pogledajte komentare (10)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG