Dostupni linkovi

Zatvorena jedna od kosovskih džamija zbog vehabizma


Kosovo, jedna od prištinskih džamija, ilustrativna fotografija
Kosovo, jedna od prištinskih džamija, ilustrativna fotografija
Na Kosovu je zatvorena džamija zbog sumnji da su se u njoj odvijale aktivnosti radikalnog islamskog pokreta vehabija. Islamska zajednica se nada da je problem rešen.

Potpisi stanovnika Srbice, u centralnom Kosovu, doprineli su da se džamija u obližnjem selu zatvori zbog sumnji da se u njoj neguju radikalne verske aktivnosti. Građani strahuju da džamija u selu Marine i njen imam slobodno šire islamski pokret vehabija, što kako kažu nije opredeljenje muslimana na Kosovu.

Odluka je glasila da je džamija zatvorena jer ju je imam Džemajlj Duka koristio i za aktivnosti humanitarnog društva „Rahma/Mercy”. Upravo je rad ove organizacije bio sumnjiv aktivistima za ljudska prava, koji su i pokrenuli peticiju za njeno zatvaranje i razrešenje imama.

Ajnišahe Haljimi, inicijator peticije, kaže da je opasnost bila očigledna.

“Situacija je alarmanta, ne samo u Srbici već na celom Kosovu, jer se posle rata pojavila sekta koja vodi u verski ekstremizam i koji može da preraste u islamski fundamentalizam”, izjavila je ona.

Sa željom da se oslobode straha od moguće pojave islamskog fundamentalizma oko 6.000 stanovnika opštine je potpisalo peticiju. U njoj se obrazlaže da je džamija na ilegalan način upotrebljena za druge, ali ne za verske aktivnosti, zatim dolazak sumnjivih gostiju, manipulisanje siromašnima, siročadi i ženama, zbog čega je zatražen odlazak imama Duke.

Sam imam Kastriot Duka iz Elbasana, u Albaniji, koji je promenio ime u Džemajlj, odbacuje optužbe i kaže da su potpisi lažni.

“Uzeli su potpise na lažnim obećanjima, u ime peticije protiv suđenja Aljbinu Kurtiju. Ovo nije pravedna odluka jer je država odvojena od džamije. Imamo islamsku zajednicu koja jedina ima ovlašćenje da zatvori džamiju ako za to postoji osnova”, rekao je on dodavši da su pregovori sa Islamskom zajednicom u toku.

"Zavera protiv hodže"


Peticija je prerasla u izvršnu odluku Skupštine Opštine Srbica. Potpredsednik Opštine Abdulj Imeri sumnja da su aktivnosti u džamiji bile u skladu sa pravilima Islamske zajednice.

“Ova džamija nije odgovorna Islamskoj zajednici i aktivnosti koje se u njoj odvijaju za nas su sumnjive”, kaže Imeri.

A i Duka odbacuje optužbe i kaže da njegova organizacija “Rahma/Mercy” pruža finansijsku pomoć za oko 550 porodica u iznosu od oko 20 evra mesečno.

Devojčice po izlasku iz jedne od kosovskih džamija, novembar 2009.
Mnogo porodica u selu Marine je tokom rata izgubilo nekog svog člana. Oni kažu da im ova organizacija i sam imam pomažu u hrani, ali i novcu. Jedna od njih je i Šefkije Meziu, koja svedoči da je hodža stekao veliko poštovanje u selu.

“Radi se o zaveri protiv hodže. On je pomagao svima iz duše. Kada on ode sve će biti završeno”, kaže ona koja osim 20 evra, dobija još 135 evra mesečne pomoći od države, pošto je u ratu izgubila supruga.

Na sajtu humanitarne organizacije “Rahma/Mercy” piše da je osnovana 1999. godine, sa sedištem u Velikoj Britaniji, i da ima za cilj da pomaže kosovskim izbeglicama, a kasnije i siročadima.

Mnogi kažu da je pomoć uslovljena lojalnošću prema imamu, što znači da svi, a posebno deca, moraju redovno da idu u džamiju i pohađaju časove učenja Kurana. Takođe, to podrazumeva i zabrađivanje devojčica.

Na internet sajtu se nalazi i snimak kako imam Duka stavlja marame devojčicama od šest ili sedam godina. On kaže da se sve radi uz saglasnost roditelja.

“Feredža je sloboda verovanja, a mi smo muslimani, i zato zabrađujemo žene bez obzira na godine”, rekao je Duka.

Protesti

Ipak njegove aktivnosti nisu naišle na odobravanje Islamske zajednice Kosova, a radi se o jedinoj džamiji i jedinom imamu koji nisu pod jurisdikcijom ove zajednice. I dok se imam Duka nada da će se razgovorima rešiti ovaj problem, glavni imam Kosova Sabri Bajgora kaže da nema pregovora.

“Nismo konktaktirali još od 2003. godine niti planiramo da pregovaramo. Gospodin Duka se nije pridržavao dogovora o konkursu i zato je za nas ovo pitanje završeno i tražimo da što pre legitimni imam Hoti preuzme dužnost u džamiji u Marini”, izjavio je Bajgora.

Ipak meštani sela su najavili proteste protiv odluke da se Duka izbaci iz džamije i sela. Ali građani Opštine Srbica koji su potpisali peticiju traže da se islamska vera poštuje, ali ne radikalnim načinima. Ajnišahe to potvrduje.

“Ja sam muslimanka ali sam za to da se vera poštuje tradicionalno, kao ranije, a ne kako se to radi u Iranu ili Iraku, nema potrebe za takvim načinima”, izjavila je ona.

Zabrinutost za pojavu verskog fundamentalizma na Kosovu, posebno za vehabijski pokret, izrazilo je ministarstvo unutrašnjih poslova još 2007. godine. Tada je objavljen izveštaj u kome je ocenjeno da se ovaj radikalni islamski pokret širi manjim intenzitetom posle rata.

Ističe se da se to radi putem raznim humanitarnih organizacija koje kako navode pomažu stanovništvu, dok im je cilj širenje ideje o vehabizmu. Ocenjeno je da se aktivnosti ovog pokreta na Kosovu nalaze u fazi izgradnje infrastrukture.
XS
SM
MD
LG