Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Vehabijama 27 godina zatvora


Četvoročlana grupa vehabija danas je u Specijalnom sudu u Beogradu osuđena na ukupno 27 godina zatvora.

U obrazloženju presude navedeno je da je dokazano da su krivi za protivustavnu delatnost i planiranje terorističkih akcija u Srbiji.

Optuženi Adis Murić iz Novog Pazara osuđen je na osam godina zatvora, istu kaznu dobio je Bajram Aslani iz Kosovske Mitrovice, dok su Novopazarci Nedžad Bulić i Enes Mujanović osuđeni na sedam i četiri godine.

Bulić i Aslani su u bekstvu tako da im je suđeno u odsustvu, Adis Murić je na prethodnom pretresu izbačen zbog vređanja suda pa mu je presuda izrečena bez prisustva u sudnici, dok Enes Mujanović na sopstveni zahtev nije saslušao obrazloženje presude.

Milan Ranić, predsedavajući tročlanog sudskog veća, u obrazloženju presude rekao je da je dokazano da su optuženi polovinom 2007. godine stvorili zločinačko udruženje radi sticanja verske i političke moći na teritoriji Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Oni su, kako je naveo sud, planirali da nasiljem ugroze ustavno uređenje i bezbednost Srbije.

U tu svrhu su, dokazano je tokom suđenja, nabavili veću količinu naoružanja za izvođenje teroristickih akcija, a jedan od planova bio je da ubiju policajce koji obezbeđuju fudbalske utakmice na stadionu u Novom Pazaru, za šta su nabavili i veću količinu eksploziva.

Na kraju suđenja, koje je trajalo osam meseci, tužilaštvo je zatražilo oštre kazne sa obražlozenjem da je Srbija poslednjih petnaestak godina izložena terorističkom delovanju, dok je odbrana po izricanju presude najavila žalbu.
  • 16x9 Image

    Zoran Glavonjić

    Novinarsku karijeru počeo je 1995. u informativnoj redakciji beogradske televizije Studio B. Radio je u beogradskom listu "Dnevni telegraf" i u dnevniku "Glas javnosti". Na RSE je od avgusta 2000.

XS
SM
MD
LG