Dostupni linkovi

Sudbina Džozefa Asada u rukama Vašingtona


Crnogorska policija privodi osobe osumnjičene za pokušaj "državnog udara", Podgorica, oktobar 2016.
Crnogorska policija privodi osobe osumnjičene za pokušaj "državnog udara", Podgorica, oktobar 2016.

Hapšenje bivšeg operativca američke Centralne obavještajne agencije (CIA) Džozefa Asada (Joseph Assad) u Abu Dabiju, prema osnovu potjernice iz Crne Gore kojom je osumnjičen da je bio dio mreže u pokušaju "državnog udara" u Crnoj Gori, otvara pitanje šansi da vlasti Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) izruče Asada Crnoj Gori.

S obzirom da po prvi put Crna Gora traži izručenje jednog državljanina Sjedinjenih Država, treba li uz pravnu proceduru očekivati uključivanje diplomatskih i političkih mehanizama?

Procedura za izručenje američkog državljanina Asada je u toku, saopštio je specijalni tužilac Saša Čađenović na pres-konferenciji ne želeći da prejudicira da li će UAE na kraju pozitivno odgovoriti na zahtjev Crne Gore.

"Što se tiče izručenja gospodina Asada, postoji zakonska procedura koja će se u svakom slučaju ispoštovati. Odluke drugih država o tom pitanju ne mogu komentarisati. Što se tiče predmeta pokušaja terorizma koji je u toku pred Višim sudom u Podgorici, ne postoji ni jedan razlog da taj predmet bude zaustavljen, obustavljen ili prekinut, zbog novonastale situacije", rekao je tužilac Čađenović.

Nakon što su crnogorske vlasti raspisale potjernicu za Džozefom Asadom, prvi korak ka izručenju dogodio se u UAE-u, odnosno Abu Dabiju, gdje je uhapšen.

Prema posljednjim informacijama, crnogorska strana priprema dokumentaciju koju će proslijediti u cilju izručenja.

S obzirom da se radi o američkom državljaninu, koga potražuje Crna Gora u cilju vođenja krivične istrage, te da je uhapšen u trećoj zemlji, postavlja se pitanje mogućnosti njegovog izručenja Crnoj Gori.

Poznavaoci ove tematike su jednoglasni u ocjeni da se Sjedinjene Države generalno protive izručenju svojih državljana trećim zemljama.

Koliko će u predstojećoj pravnoj proceduri biti uključena diplomatija i politika?

Naglašavajući da se može govoriti isključivo o pretpostavkama, spoljnopolitički analitičar iz Beograda Boško Jakšić ne spori mogućnost da bi SAD od UAE-a takođe mogao tražiti Asadovo izručenje.

"Krećemo se po terenu pretpostavki. Vlasti UAE-a uhapsile su Amerikanca po potjernici iz Crne Gore, a da li će on biti izručen Podgorici - to je već rekao bih ozbiljnija enigma, jer imajući u vidu da se Amerikanci po ustaljenoj praksi suprotstavljaju izručenju svojih državljana. S druge strane, moguće je da ovog bivšeg agenta CIA-e sumnjiče i za veze sa nekim drugim državama. I tada bi se Amerika pojavila kao neko ko zahtjeva izručenje bivšeg agenta. U svakom slučaju, ostaje nejasan motiv vlasti u Abu Dabiju, da li one hoće da učine uslugu dobre volje Podgorici ili što je vjerovatnije, uslugu dobre volje Amerikancima. Odluka u svakom slučaju će biti donijeta u Vašingtonu, a ne u Abu Dabiju niti u Podgorici", ističe Jakšić.

Crnogorsko Specijalno tužilaštvo sumnjiči Džozefa Asada da je bio dio logističke mreže u pokušaju "državnog udara" u Crnoj Gori, gdje se već sudi ruskim, srpskim i crnogorskim državljanima.

Prema verziji Specijalnog tužilaštva, Asad je namjeravao da angažuje takođe bivšeg operativca CIA-e Brajana Skota (Brian Scott) radi pripreme evakuacije učesnika u operaciji koja je trebalo da dovede do nasilne promjene vlasti u Crnoj Gori.

Po objavljivanju potjernice, Asad je za američku televiziju Foks rekao (FOX) da je u Crnoj Gori bio da bi savjetovao političkog konsultanta Arona Šaviva (Shaviv) koji je radio izbornu kampanju za opozicioni Demokratski front.

Kakav može biti epilog slučaja?

Advokat iz Podgorice Zdravko Begović smatra da od izručenja Asada Crnoj Gori nema ništa.

"Crna Gora je uradila sve ono što je trebalo uraditi da se - neko ko se našao pod sumnjom liši slobode i dovede pred nadležne organe Crne Gore. Sa druge strane, budući da je Asad operativac CIA-e, neko ko je učestvovao u raznim akcijama za američku obavještajnu službu, a što je najvažnije neko ko je američki državljanin, prema nekom mom pravnom rezonu ali i po logici, mislim da Asad nikad neće biti izručen državi Crnoj Gori. Amerika ima svoj mehanizam moći. Naravno, zbog tog svog autoriteta, sve što bi u zakonskoj proceduri trebalo biti urađeno, biće vjerovatno dezavuisano i Asad nikad neće biti izručen Crnoj Gori", zaključuje Begović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG