Dostupni linkovi

Varhelyi poziva na smanjenje napetosti na severu Kosova


„Veoma je važno da se obuzda i umanji napetost, vrati dijalogu i obezbedi sloboda kretanja bez odlaganja", poručio je Varhelyi
„Veoma je važno da se obuzda i umanji napetost, vrati dijalogu i obezbedi sloboda kretanja bez odlaganja", poručio je Varhelyi

Evroski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Varhelji) pozvao je Kosovo i Srbiju da smanje tenzije i vrate se dijalogu.

„Veoma je važno da se obuzda i umanji napetost, vrati dijalogu i obezbedi sloboda kretanja bez odlaganja. Jednostrane akcije nikada nisu rešenje. One samo dovode do nepotrebnih tenzija i treba ih povući”, objavio je Varhelyi na Twitteru.

Ova reakcija evropskog komesara dolazi nakon tenzija koje su nastale na severu Kosova posle odluke kosovske Vlade da uvede mere reciprociteta prema Srbiji, u vezi registarskih tablica za vozila koja dolaze iz Srbije.

Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije postignut je 2011. godine. Prema istom su ukinute srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu kao, na primer, PR (Priština), GL (Gnjilane) KM (Kosovska Mitrovica), odnosno morala je da se izvrši preregistracija ovih vozila na RKS ili KS.

Uprkos ovom dogovoru, u četiri opštine na severu Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, građani su sve vreme vozili automobile sa registarskim oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Sa druge strane, građani Kosova na teritoriju Srbije nisu mogli da uđu sa RKS tablicama bez troškova, odnosno morali su da ih zamene probnim, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati KS registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Prema odluci vlade Kosova, sva vozila sa srpskim registarskim tablicama moraju na graničnim prelazima da uzimaju probne tablice koje koštaju pet evra i važe 60 dana.

Zbog odluke kosovske vlade, građani sa severa Kosova okupili su se na graničnim prelazima kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog uvođenja recipročnih mera o registarskim tablicama.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 21. septembra nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost da Srbija traži povlačenje trupa kosovske policije sa severa Kosova.

Poziv da se strane hitno angažuju u cilju deeskalacije situacije, u utorak 21. septembra uputio je i specijalni predstavnik Evropske unije za dijalog, Miroslav Lajčak.

XS
SM
MD
LG