Dostupni linkovi

Kosovo izdalo više od 1.500 probnih tablica za srpske registarske oznake


Granični prelaz Jarinje i dalje blokiran
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:42 0:00

Video: Granični prelaz Jarinje i dalje blokiran

Srbi sa Kosova duže 30 sati blokiraju dva granična prelaza prema Srbiji na severu (Jarinje i Brnjak) zbog odluke kosovskih vlasti da uvedu recipročne mere oko srpskih registarskih tablica.

Istovremeno, iz Vlade Kosova stižu poruke da poslednje akcije nisu uperene protiv kosovskih Srba, već da se radi isključivo o realizaciji Briselskog sporazuma.

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti se 21. septembra u Prištini sastao sa ambasadorima zemalja Kvinte (Nemačka, Francuska, Velika Britanija i Italija) i šefom Kancelarije Evropske unije na Kosovu a kako bi ih upoznao sa barikadama na severu Kosova, nakon što su 20. septembra, uz pomoć Specijalne jedinice Policije Kosova, uvedene recipročne mere prema Srbiji.

To znači da sva vozila sa srpskim registarskim tablicama moraju na graničnim prelazima da uzimaju probne tablice. Osim toga, u opštinama na severu Kosova više neće biti moguće da se vozilom upravlja ukoliko ima registracione tablice nekih kosovskih gradova a koje izdaje Srbija. Radi se o tablicama PR (Priština), KM (Kosovska Mitrovica), GL (Gnjilane) i tako dalje, a koje su se u proteklih deset godina koristile samo na severu Kosova.

Takođe, građani Kosova više neće moći da koristite statusno neutralne KS (Kosovo) tablice, već isključivo RKS (Republika Kosovo).

Kosovske vlasti, uključujući i premijera Aljbina Kurtija, su u nekoliko navrata istakli da odluka Vlade Kosova nije bila uperena protiv kosovskih Srba, niti je za cilj imala provokaciju, već da se radi o realizaciji dogovorenog između Prištine i Beograda.

Vučić traži povlačenje policije sa prelaza na severu Kosova

Sa druge strane, predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio 21. septembra, nakon sednice Saveta za nacionalnu bezbednost, da Srbija traži povlačenje trupa kosovske policije sa severa Kosova i hitan odgovor Evropske unije da li postoji Briselski sporazum o pravnom prometu, te kada će biti formirana Zajednica srpskih opština.

"U narednih mesec dana ćemo tražiti odgovor na to pitanje i eventualno ćutanje će nam biti jasan znak da sporazum ne postoji i da oni ne žele da se to prihvati", rekao je Vučić i dodao da Beograd pre razgovora u Briselu traži da se situacija vrati u pređašnje stanje.

Vučić je najavio da će Beograd u narednim danima razmatrati dodatne mere kao odgovor na potez Kosova koji je nazvao "kriminalnom akcijom" i dodao da će Srbija nastaviti da insistira na očuvanju mira, ali i "pune sigurnosti za srpsko stanovništvo na Kosovu".

U međuvremenu, specijalni predstavnik Evropske unije (EU) za dijalog Kosova i Srbije Miroslav Lajčak je zatražio hitnu deeskalaciju.

„Važno je smanjiti napetosti, vratiti mirnu atmosferu i omogućiti slobodu kretanja”, saopštio je Lajčak na Twitteru.

Neki meštani i dalje koriste tablice MUP-a Srbije

Iako se odluka Vlade Kosova o recipročnim merama prema Srbiji odnosi na sve granične prelaze, samo meštani sa severa Kosova protestuju i blokiraju puteve i granične prelaze Jarinje i Brnjak, dok iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova (MUP) pozivaju da se ovi prelazi ne koriste.

Prema uredbi Vlade Kosova o uvođenju recipročnih mera prema Srbiji, probne tablice za automobile sa srpskim registarskim oznakama koštaju pet eura i važe 60 dana. MUP je saopštio da je u protekla 24 časa izdato oko 1.500.

Neki od meštana Severne Mitrovice još uvek koriste KM (Kosovska Mitrovica) registarske tablice koje izdaje MUP Srbije, a za Radio Slobodna Evropa kažu da će “nerado” pristati da svoja vozila preregistruju na kosovske RKS (Republika Kosovo) tablice.

Neki građani još koriste KM tablice
Neki građani još koriste KM tablice

„Videćemo šta će se desiti sa tablicama sa severa Kosova, kao što su tablice Kosovske Mitrovice. U slučaju da moram, registrovaću ih (na kosovske tablice). Moraćemo onda verovatno da plaćamo porez“, kaže za RSE Zlatibor Vićentijević, jedan meštanin Severne Mitrovice.

Tablice KM odnosno Kosovska Mitrovica, koje izdaje Srbija, ima i Miloš Savić. On kaže da će kosovske RKS tablice uzeti samo ako bude „primoran na to“.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Kosova niko nije odgovorio na upit RSE o planovima i daljim koracima kada su u pitanju registarske tablice koje izdaje Srbija a koje se još uvek koriste u opštinama na severu Kosova. Odgovor nije stigao ni iz Policije Kosova.

Međutim, premijer Kosova Aljbin Kurti je 20. septembra rekao da će MUP Kosova oduzimati "sve nelegalne registarske tablice, bez obzira na nacionalnost vlasnika automobila“.

Ukidanje tablica prema Sporazumu o slobodi kretanja

Sporazum o slobodi kretanja između Kosova i Srbije je postignut 2011. godine. Prema istom su ukinute srpske tablice sa oznakama gradova na Kosovu kao, na primer, PR (Priština), GL (Gnjilane) KM (Kosovska Mitrovica), odnosno morala je da se izvrši preregistracija ovih vozila na RKS ili KS.

Uprkos ovom dogovoru, u četiri opštine na severu Kosova u kojima živi većinsko srpsko stanovništvo, građani su sve vreme vozili automobile sa registarskim oznakama gradova na Kosovu koje izdaje Srbija.

Sa druge strane, građani Kosova na teritoriju Srbije nisu mogli da uđu sa RKS tablicama bez troškova, odnosno morali su da ih zamene probnim, pa se Kosovo Sporazumom obavezalo da će na još pet godina izdavati KS registarske tablice, koje je Srbija prihvatila.

Potom je 2016. godine postignut dogovori o finalizaciji sprovođenja Sporazuma o slobodi kretanja iz 2011. godine, kada je Kosovo prihvatilo da na još pet godina produžiti važenje statusno neutralnih KS (Kosovo) registarskih tablica. Tih pet godina je isteklo sredinom septembra ove godine.

Takođe, građani Kosova više neće moći da koristite statusno neutralne KS (Kosovo) tablice, već isključivo RKS (Republika Kosovo).
Takođe, građani Kosova više neće moći da koristite statusno neutralne KS (Kosovo) tablice, već isključivo RKS (Republika Kosovo).

Tablice prvi korak recipročnih mera?

Premijer Kosova Aljbin Kurti je u nekoliko navrata ranije rekao da će Srbiji uvoditi recipročne mere u svim oblastima.

Sociolog i stručnjak za politička dešavanja na Kosovu, Artan (Muhaxhiri) Muhadžiri smatra da će Kurti u narednom periodu to i učiniti na terenu.

„Premijer Kurti je sam upozoravao na tako nešto. Deo obećanja sa kojim je ubedljivo pobedio na izborima 14. februara je uvođenje reciprociteta Srbiji. On to duguje svojim biračima. Međutim, reciprocitet prema Srbiji ne sme da ugrozi odnose sa našim saveznicima, Sjedinjenim Američkim Državama i Evropskom unijom", kaže on za RSE.

Dodaje i da Vlada Kosova treba da bude pažljiva oko uvođenja recipročnih mera Srbiji odnosno da one treba da budu i u funkciji primene do sada postignutih sporazuma u Briselu.

I Dušan Janjić iz Foruma za etničke odnose u Beogradu smatra da su recipročne mere oko registarskih tablica samo početak i nije siguran da takva politika može da dovede do normalizacije odnosa kroz dijalog, koji se u Briselu vodi posredstvom EU.

RSE se obratio i Kancelariji premijera Kosova sa pitanjem da li će u narednom periodu biti uvedene i druge recipročne mere prema Srbiji, ali do objavljivanja ovog teksta odgovor nije stigao.

Kosovo i Srbija vode dijalog o normalizaciji odnosa dve strane od 2011. godine. Do sada je postignuto preko 30 sporazuma od kojih većina nije realizovana na terenu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG