Dostupni linkovi

Ruski državljanin povezan sa Vagnerom ranjen u atentatu u Africi


Rusko oklopno vozilo na ulici glavnog grada Centralnoafričke Republike, 15. oktobar 2020.
Rusko oklopno vozilo na ulici glavnog grada Centralnoafričke Republike, 15. oktobar 2020.

Državljanin Rusije, blisko povezan sa plaćeničkom ruskom grupom Vagner, teško je povređen u pokušaju atentata u Centralnoafričkoj Republici, prenosi CNN.

Dmitrij Siti, šef kulturnog centra "Ruski dom", prebačen je u bolnicu u glavnom gradu Centralnoafričke Republike i njegovo stanje je ozbiljno ali stabilno, saopštila je ruska ambasada, a prenosi ruska agencija RIA Novosti.

Šef ruske privatne vojne kompanije Vagner, bliske Kremlju, Jevgenij Prigožin je za pokušaj ubistva optužio Francusku.

Francuska ministarka spoljnih poslova izjavila je da su tvrdnje lažne.

"To je čak i dobar primer ruske propagande i mašte koja ponekad karakteriše ovu propagandu", rekla je ona novinarima.

Centralnoafrička Republika je bivša francuska kolonija, a vlada u toj zemlji se bori protiv nekoliko pobunjeničkih grupa. Od 2018. pomagale su joj stotine ruskih dobrovoljaca, uključujući mnoge iz grupe Vagner.

Prigožin, koji sebe naziva snažnim pristalicom ruskog predsednika Vladimira Putina, rekao je da je zatražio od ruskog ministarstva spoljnih poslova da otvori proceduru za proglašenje Francuske državom koja sponzoriše terorizam.

Rusko ministarstvo je saopštilo da atentat ima za cilj da "naškodi uspešnom razvoju prijateljskih odnosa" između Rusije i Centralnoafričke Republike.

Francuski predsednik Emanuel Makron optužio je Rusiju da širi antifrancusku propagandu u Africi zarad "grabežljivih" ambicija u zemlji u kojoj je Francuska pretrpela gubitak uticaja poslednjih godina.

Ko je Dmitrij Siti?

Dmitrij Siti je na crnoj listi Sjedinjenih Američkih Država od septembra 2020. kao jedan od nekoliko ruskih državljana za koje se kaže da su aktivni u Centralnoafričkoj Republici i da su povezani sa osnivačem Vagnera Jevgenijem Prigožinom.

Prigožin je takođe pod američkim sankcijama, delom zbog pokušaja mešanja u izbore u SAD, što je i sam priznao.

Evropska unija je uvela sankcije Vagneru, navodeći da grupa sprovodi tajne operacije u ime ruske vlade.

Prošle godine je u izveštaju Ujedinjenih nacija navedeno da su ruski vojni instruktori i lokalni vojnici u Centralnoafričkoj Republici gađali civile, vršili neselektivna ubistva, okupacije škola i pljačke velikih razmera.

Rusija je tada navela da Vagner ne predstavlja državu i negirala da su ruski instruktori učestvovali u ubistvima ili pljačkama.

Grupa Wagner učestvuje u borbama u nekoliko zemalja, uključujući Centralnoafričku Republiku i Mali, ali i u ratu u Ukrajini.

Izvor: Reuters, CNN
XS
SM
MD
LG