Dostupni linkovi

HRW tvrdi da su ruske paravojne snage ubijale civile u centralnoj Africi


Predizborni skup na stadionu u Banguiju, glavnom gradu Centralnoafričke Republike, decembar 2020.
Predizborni skup na stadionu u Banguiju, glavnom gradu Centralnoafričke Republike, decembar 2020.

Postoje "uvjerljivi dokazi" da su ruske paravojne snage ubijale civile i činile ozbiljne povrede ljudskih prava u građanskom ratu u Centralnoafričkoj Republici (CAR), saopštila je organizacija Human Rights Watch (HRW) u utorak, 3. maja.

Građanski rat u ovoj afričkoj državi je počeo 2013. godine, te je suprotstavio mnoge narodne milicije jedne protiv drugih, ali je značajno oslabio prethodnih godina.

Prije oko godinu dana, borbe su se nastavile kada su pobunjenici pokrenuli ofanzivu da obore predsjednika Faustina Aršanž Tuaderu (Faustin Archange Touadera).

Nakon što je pozvao Moskvu u pomoć, stotine pripadnika paravojnih ruskih snaga su pomogli u borbi sa pobunjenicima koji i dalje drže velike dijelove države.

Ove snage pripadaju tzv. "Grupi Vagner", ruskom entitetu koji nema konkretan pravni status.

"Snage u CAR, za koje svjedoci kažu da su ruske, su po svemu sudeći vršile egzekucije, mučenja i premlaćivanja civila od 2019", navodi se u saopštenju HRW-a.

"Nekoliko zapadnih vlada, eksperti Ujedinjenih nacija i specijalni reporteri su pronašli dokaze da snage povezane sa Rusijom, koje djeluju u CAR, uključuju i značajan broj članova 'Grupe Vagner', ruske privatne bezbjednosne firme sa vezama sa ruskom vlasti", dodaje se u saopštenju.

UN, nevladin sektor i bivši kolonijalni vladar ovih prostora, Francuska, optužuju i državnu vojsku i pobunjenike za zločine nad civilima.

"Da bi demonstrirala svoje poštovanje za vladavinu prava, vlada CAR mora odmah da istraži i krivično goni sve ove trupe, uključujući i one vezane sa Rusijom, ako su bile odgovorne za ubistva, nelegalna zatvaranja i mučenja", smatra Ida Sojer (Sawyer) iz HRW-a.

HRW tvrdi da su ljudi koji govore ruski ubili 12 nenaoružanih muškaraca, uhapšenih na checkpointu nedaleko od Bosangoa, sjeverozapadno od glavnog grada CAR Banguija, 21. jula prošle godine.

HRW, organizacija bazirana u Njujorku, takođe tvrdi da ima dokumentovane slučajeve pritvaranja i mučenja od strane ruskih snaga, iz Bambarija, 2019. godine.

Prošlog mjeseca, visoki komesar UN-a za ljudska prava, Mišel Bašele (Michelle Bachelet), osudila je "ozbiljna kršenja ljudskih prava" u CAR-u, uključujući ubistva i seksualno nasilje nad civilima, koje čine pobunjeničke grupe, ali i vojska zajedno sa svojim ruskim saveznicima.

Evropska unija uvela je 13. decembra prošle godine sankcije Vagner grupi.

"Vagner grupa je odgovorna za ozbiljne povrede ljudskih prava u Ukrajini, Siriji, Centralnoafričkoj Republici, Sudanu i Mozambiku", navodi EU u svom službenom časopisu iz decembra, navodeći mučenja i vansudska pogubljenja.

Zapadne vlade od ranije optužuju Moskvu da koristi Vagnerovu Grupu kao paravojnu snagu u sukobima u Ukrajini, Libiji, Siriji, Sudanu, Mozambiku i Centralnoafričkoj Republici.

Kako su ranije pisali zapadni mediji, vjeruje se da Vagner grupu kontroliše Jevgenij Prigožin, ruski milijarder blisko povezan s predsjednikom Vladimirom Putinom, i da pruža vojnu podršku u brojnim nestabilnim afričkim državama.

Izvor: AFP

XS
SM
MD
LG