Dostupni linkovi

Samoopredeljenje proslavlja izborni rezultat
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:55 0:00

Samoopredeljenje proslavlja izborni rezultat

Izbori na Kosovu: Opozicija preuzima vlast, koaliranje neizbežno

  • Na izborima se izdvojile dve opcije: Samoopredeljenje, Aljbina Kurtija, i Demokratski savez Kosova, koji vodi Isa Mustafa
  • Na glasanje je izašlo 44 posto glasača od 1,9 miliona građana s pravom glasa
  • Glasalo se u svih 38 opština, u 895 biračkih centara
  • Za 120 poslaničkih mesta takmičilo se 1.067 kandidata iz 25 političkih subjekata

Prevremene parlamentarne izbore na Kosovu raspisao je predsednik Kosova Hašim Tači, nakon što je šesti saziv Skupštine Kosova raspušten u avgustu, čime je otvoren put za raspisivanje izbora.

Do ovakve političke situacije na Kosovu došlo je nakon što je premijer Ramuš Haradinaj 19. jula podneo ostavku zbog poziva na razgovor u Specijalnom sudu u Hagu.

12:40 6.10.2019.

Centralna izborna komisija saopštila je da je do 11 časova glasalo 174.669 birača sa pravom glasa, odnosno 9,64 odsto upisanih.

Poređenja radi, do istog vremenskog perioda na poslednjim parlamentarnih izborima 2017. godine glasalo je 8,45 odsto birača.

12:40 6.10.2019.

Predsednica Centralne izborne komisije (CIK) Valjdete Daka rekla je da proces glasanja uglavnom protiče regularno.

Iz koalicije nevladinih organizacija koje posmatraju izbore pod nazivom "Demokratija na delu", saopštili su, međutim, na konferenciji za novinare u 11 sati da izborni proces uglavnom protiče mirno, ali i da su zabeležene neregularnosti kao i ranijih godina.

Kako su naveli, u pitanju su problemi birača da pronađu svoje biračko mesto, u 29 slučajeva zabeleženo je fotografisanje glasačkog listića, dok su u pet slučajeva birači u kutiju ubacili više glasačkih listića, a u dva slučaja pokušali da glasaju više puta, rekli su iz "Demokratije na delu".

12:43 6.10.2019.

Iz Državnog tužilaštva Kosova saopštili su da su dva komesara privedena u Severnoj Mitrovici zbog zloupotrebe položaja tokom izbora, a nakon dobijene informacije da su osumnjičeni dopustili glasanje u suprotnosti pravilima CIK-a.

Radi se o predsedavajućem biračkog mesta i zvaničniku za identifikaciju u biračkom centru 3805B/12D u školi "Sveti Sava" u Severnoj Mitrovici.

12:43 6.10.2019.

Inače, budući da je na osnovu odluke CIK-a glasanje je moguće samo uz kosovska dokumenta, pojedini građani su tokom prepodneva vraćeni sa biračkog mesta u Zvečanu jer su posedovali samo ličnu kartu Republike Srbije.

Jedan od njih je u razgovoru za RSE rekao da je sa suprugom dva puta pokušao da glasa i da nije uspeo zato što nema kosovska dokumenta.

Menadžer biračkog centra Osnovne škole "Vuk Karadžić" u Zvečanu Slađana Fićović izjavila je za RSE da se poštuje odluka o tome da se glasa samo uz kosovska dokumente.

Učitajte više sadržaja...

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG