Dostupni linkovi

Von der Leyen najavila 71 milion eura pomoći BiH za ublažavanje krize izazvane Putinovim ratom


Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen s članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem (prvi slijeva), Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem u Sarajevu, 28. oktobra 2022.
Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen s članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem (prvi slijeva), Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem u Sarajevu, 28. oktobra 2022.

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Layen predstavila je u Sarajevu energetski paket za Zapadni Balkan vrijedan 500 miliona eura, od čega je 71 milion namijenjen izravno za saniranje posljedica većih cijena energenata za gospodarstvo i ugrožena domaćinstva u Bosni i Hercegovini (BiH).

"Energetskim paketom želimo energetsku sigurnost za Zapadni Balkan. Govorim o solarnim, vjetroelektranama i elektranama na biomasu koje se mogu izgraditi za manje od godinu, ali i o novim interkonekcijama između BiH i vaših susjeda", kazala je Von der Layen 28. oktobra pred predstavnicima vlasti, medija i nevladinog sektora.

Predsjednica Evropske komisije je naglasila da je mjesto BiH u Evropskoj uniji.

"Vi ste dio Evrope. Ovo je vaš uspjeh i možete biti ponosni na to što smo preporučili kandidatski status za BiH. Danas sam došla jer sam željela reći svim građanima BiH da ste vi budućnost EU. Više od tri četvrtine vaših građana podržava članstvo u EU, većina u svim dijelovima zemlje", kazala je nakon susreta s članovima Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem, Miloradom Dodikom i Željkom Komšićem.

Napredak u teškim okolnostima

Podsjetila je da "posljednje četiri godine nisu bile jednostavne, zbog pandemije, rata u Ukrajini i dubokih unutarnjih političkih podjela".


"Čak i u teškim okolnostima, ostvaren je određeni napredak – kod javnih nabavki, i u postizanju članstva u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu i ranije ove sedmice na suradnji sa EUROPOL-om. To pokazuje da gdje ima volje, ima i načina", kazala je.

Dodala je da "svi znaju" da provođenje reformi u BiH neće biti jednostavno i pozvala novoizabrane vlasti da ih provedu. Kazala je i da "Putinov rat ima direktne ekonomske posljedice na sve koji žive u BiH te da je najbolje rješenje za to još tješnja saradnja s EU".

Von der Layen s predstavnicima medija, NVO i parlamentarcima
Von der Layen s predstavnicima medija, NVO i parlamentarcima

Predsjednica Evropske komisije se u Sarajevu sastala i s državnim parlamentarcima, predstavnicima nevladinih organizacija i medija te kulturnim djelatnicima.

Ursula von der Leyen je s predsjedavajućim Vijeća ministara Zoranom Tegeltijom otvoriti tunel Ivan, na dionici autoputa Koridora 5C Tarčin – Ivan, od Sarajeva prema jugu i Mostaru. Gradnja te dionice koštala je 77,9 miliona eura, od čega je EU osigurala bespovratnih 23,3 miliona eura. Izgradnja tunela koštala je 57,6 miliona eura.

Za otvaranje tunela na koridoru od Budimpešte do luke Ploče na Jadranu je kazala da "pokazuje i simboliku da je BiH u samom srcu Evrope, a vi bi trebali isto tako biti u samom srcu naše trgovinske i ekonomske razmjene".

Otvaranje tunela Ivan, na putu od Sarajeva prema Mostaru
Otvaranje tunela Ivan, na putu od Sarajeva prema Mostaru

Evropska komisija je 12. oktobra preporučila da se BiH da status kandidata za punopravno članstvo u EU.

BiH ove godine ima relativno negativan izvještaj Evropske komisije. Evropska komisija zaključuje da u ključnim poljima BiH nije učinila nikakav napredak.

Nakon preporuke Evropske komisije, status kandidata za jednu zemlju razmatraju i odobravaju države članice EU, na nivou šefova država i vlada.

Paket energetske potpore

Posjetom Sjevernoj Makedoniji predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen započela je 26. oktobra turneju zemljama Zapadnog Balkana.

Von der Leyen je u Skoplju predstavila Paket energetske potpore za Zapadni Balkan. Najavila je hitnu pomoć za Sjevernu Makedoniju u iznosu od 80 miliona eura za januar 2023. godine u cilju rješavanja energetske krize.

Naznačila je da će se dodatno osigurati 500 miliona eura za zapadnobalkanske zemlje putem Evropskog plana za ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, kako bi se smanjila ovisnost o ruskim energentima.

Predsjednica Evropske komisije poručila je 27. oktobra u Prištini da se očekuje da Evropska unija izdvoji 75 miliona eura kao hitnu pomoć Kosovu u suočavanju s energetskom krizom.

Pored pitanja energetike, jedan od razloga posjete Kosovu je i pitanje liberalizacije viza za Kosovo. Ona je podvukla da Kosovo zaslužuje bezvizni režim, te da ima saveznika u njoj po tom pitanju. Evropska komisija, na čelu s von der Leyen, je do sada dva puta dala preporuku da Kosovo dobije viznu liberalizaciju.

"Evropska unija će pomoći Albaniji da se izbori s energetskom krizom s 80 miliona eura grantova", poručila je predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen na zajedničkoj konferenciji za novinare s premijerom Albanije Edijem Ramom u Tirani, u četvrtak 27. oktobra.

Na zajedničkoj konferenciji pažnja je posvećena i samitu 6. decembra koji će se održati u Tirani između Evropske unije i zemalja Zapadnog Balkana.

Nakon posjete Sjevernoj Makedoniji, Kosovu, Albaniji i Bosni i Hercegovini, predsjednica Evropske komisije bi trebala posjetiti Srbiju te Crnu Goru.

XS
SM
MD
LG