Dostupni linkovi

Brisel objavio paket proširenja, na Srbiju se računa kao na saveznika


Oliver Varhelji
Oliver Varhelji

Evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji (Varelyi) je u spoljnopolitčkom komitetu Evropskog parlamenta u sredu 12. jula predstavio paket proširenja za zemlje koje nastoje da se pridruže Evropskoj uniji (EU).

Evropska komisija je u okviru ovog paketa predložila dodelu kandidatskog statusa za Bosnu i Hercegovinu (BiH) s razumevanjem da će država ispuniti osam uslova.

"Davanje statusa kandidata je ponuda za Evropu za BiH. Ovo radimo za narod BiH. Ali to takođe dolazi sa velikim očekivanjima. Na eliti je da to pretvori u stvarnost", poručio je komesar Varhelji.

On je naglasio da se nakon oktobarskih izbora očekuje brzo formiranje institucija kako bi se mogle fokusirati na uslove. Varhelji je najavio mogućnost da Savet EU odluči o kandidatskom statusu za BiH na samitu u decembru.

Osvrćući se na 14 prioriteta, Varhelji je podvukao da su nepromenjeni i ne može se oko njih pregovarati. Ovi prioriteti, kako je naveo, ostaju ključni za otvaranje pristupnih pregovora između BIH i Brisela.

Bosna i Hercegovina ima ubedljivo najlošiji izveštaj u upordjenju sa ostalim zemljama jer EK smatra da nije došlo do napretka u ključnim poljima. Akcije vlasti Republike Srpske (RS), prema objavljenom izveštaju, odnosno preuzimanje nadležnosti i demontiranje državnih institucija, ugrozilo je perspektivu zemlje za pristupanje u EU.

Paket proširenja je godišnji izveštaj koji priprema Evropska komisija, u kojem se iznosi strategija o budućem proširenju EU. Pored ovog u istom paketu su odvojeni izveštaji za svaku zemlju pojedinačno, i naprecima ili nazadovanjima koje čine u procesu evropskih integracija.

Srbija

Srbija je prema najnovijem izveštaju doživela nazadovanje u procesu usaglašavanja njene spoljne politike sa politikama Evropske unije (EU).

Stopa usaglašavanja je "značajno" pala, sa 64 odsto koliko je obeležila prethodne godine na 45 odsto, zbog niza odluka o sankcijama koje je EU uvela Rusiji kao odgovor na agresiju u Ukrajini a sa kojim odlukama se Srbija nije usaglasila.

Evropski komesar za proširenje je poručio da je EU najvažniji politički i ekonomski partner Srbije te da se zemlji želi pomoći u svim poljima, uključujući i energetsku bezbednost.

"Istovremeno, treba da računamo na Srbiju kao iskrenog partnera i saveznika. U trenutnom geopolitičkom kontekstu jasno je da Srbija treba da pojača napore u usklađivanju spoljne politike EU uključujući i sankcije Rusiji", naveo je Oliver Varhelji.

Crna Gora

Crna Gora se kritikuje što tamošnje vlasti nisu pokazale posvećenost evropskoj agendi. Spominje se da su polarizacija političkih tenzija i odsustvo angažmana između političkih partija i neuspeh u izgradnji konsenzusa o ključnim pitanjima od nacionalnog interesa nastavljeni te doveli do pada dve vlade.

Govoreći o Crnoj Gori, evropski komesar je naglasio da prioritet ostaje napredak u polju vladavine prava, odnosno poglavlja 23 i 24. On je naglasio da zemlja treba da ojača napore u sprovođenju reformi koje se odnose na slobodu izražavanja kao i borbi protiv korupcije I kriminala.

Kosovo

Evropska komisija je ponovo preporučila viznu liberalizaciju za Kosovu koju smatra "hitnom".

Ipak, traži od kosovskih vlasti veću posvećenost u dijalogu i angažovanje u cilju postizanja sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Srbijom.

XS
SM
MD
LG