Dostupni linkovi

BiH predat izvještaj EK za 2022. godinu


Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler predaje izvještaj EK predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji
Šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler predaje izvještaj EK predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji

Šef Delegacije Evropske unije(EU) u BiH Johann Sattler predao je u srijedu, 12. oktobra zvanično Izvještaj Evropske komisije (EK) predsjedavajućem Vijeća ministara Bosne i Hercegovine Zoranu Tegeltiji.

Evropska komisija je za Bosnu i Hercegovinu, uslovno preporučila status kandidata za punopravno članstvo u EU. Ova preporuka je uslovna, jer Komisija očekuje ispunjavanje osam određenih pitanja.

"Davanje statusa kandidata je ponuda Evrope za BiH. Ovo radimo za narod BiH. Ali, to takođe dolazi sa velikim očekivanjima. Na eliti je da to pretvori u stvarnost", poručio je komesar za proširenje Oliver Varhelji (Oliver Varhelyi) tokom predstavljanja izvještaja 12.oktobra u Briselu.

Evropski komesar je naglasio da se nakon oktobarskih izbora očekuje brzo formiranje institucija kako bi se mogle fokusirati na ove uslove. On je najavio mogućnost da Vijeće EU odluči o kandidatskom statusu za BiH na samitu u decembru.

Komisija je preporučila da Vijeće EU da Bosni i Hercegovini status kandidata, ali da se podrazumijeva da se preduzimu sljedeći koraci:

  • Usvojiti prioritetno izmjene integrisanih amandmana u postojećem Zakonu o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću,
  • Usvojiti zakon o Visokom sudskom i tužilačkom vijeću i usvojiti zakon o sudovima Bosne i Hercegovine,
  • Donijeti zakon o sprječavanju sukoba interesa,
  • Preduzeti odlučne korake za jačanje prevencije i borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala,
  • Odlučno unaprijediti rad na obezbjeđivanju efikasne koordinacije na svim nivoima kapaciteta upravljanja granicom, kao i obezbjeđivanju funkcionisanja sistema azila,
  • Obezbijediti zabranu torture, posebno uspostavljanjem nacionalnog preventivnog mehanizma protiv torture i zlostavljanja,
  • Garantovati slobodu izražavanja i medija i zaštitu novinara, posebno osiguravanjem odgovarajućeg sudskog postupanja u slučajevima prijetnji i nasilja nad novinarima i medijskim radnicima i
  • Obezbijediti rezultate u funkcionisanju na svim nivoima mehanizma koordinacije o pitanjima EU, uključujući razvoj i usvajanje nacionalnog programa za usvajanje pravne tekovine EU.

Uslovi su u vezani za 14 prioriteta koje je Evropska komisija predstavila 2019. godine, u mišljenju o spremnosti BiH da postane zemlja kandidat.

Varhelji je kazao da su prioriteti nepromijenjeni i nisu predmet pregovora.

BiH ove godine ima relativno negativan izvještaj.

Evropska komisija zaključuje da u ključnim poljima BiH nije učinila nikakav napredak.

Loša ocjena u godišnjem izveštaju je razlog zašto su, kako se saznaje, neki komesari bili protiv da se preporuči status kandidata za BiH.

XS
SM
MD
LG