Dostupni linkovi

Von der Leyen u Skoplju: Paket energetske potpore i sporazum o Frontexu


Ursula von der Leyen i Dimitar Kovačevski u Skoplju, Sjeverna Makedonija, 26. listopada 2022.
Ursula von der Leyen i Dimitar Kovačevski u Skoplju, Sjeverna Makedonija, 26. listopada 2022.

Posjetom Sjevernoj Makedoniji predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen započela je 26. listopada turneju zemljama Zapadnog Balkana.

EU integracije na Zapadnom Balkanu, rat u Ukrajini i energetska kriza bit će teme u fokusu njezina posjeta ovoj regiji.

Von der Leyen je u Skoplju predstavila Paket energetske potpore za Zapadni Balkan.

Najavila je hitnu pomoć za Sjevernu Makedoniju u iznosu od 80 milijuna eura za siječanj 2023. godine u cilju rješavanja energetske krize.

Naznačila je da će se dodatno osigurati 500 milijuna eura za zapadnobalkanske zemlje putem Europskog plana za ulaganja u obnovljive izvore energije i energetsku učinkovitost, kako bi se smanjila ovisnost o ruskim energentima.

Kazala je da rat Rusije protiv Ukrajine zadaje dodatne udarce cijelom svijetu, jer Rusija nastavlja koristiti energiju kao oružje i manipulirati energetskim tržištima.

Tijekom posjeta izaslanstva EU-a Skoplju, makedonski ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski i europska povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson potpisali su Frontexov sporazum o upravljanju granicama na makedonskom jeziku.

Važnost potpisivanja sporazuma o Frontexu na makedonskom jeziku istaknuli su premijer Dimitar Kovačevski i Von der Leyen.

Ovim sporazumom Frontex će biti uključen u upravljanje granicom u Sjevernoj Makedoniji u vezi s borbom protiv "ilegalnih migracija" s kojima se zemlje EU suočavaju.

Bruxelles vjeruje da će jačanje kontrole makedonske granice pomoći u poboljšanju sigurnosti granica Europske unije.

Sve do ovog trenutka sporazum je blokirala Bugarska zbog upotrebe makedonskog jezika.

Ursula von der Leyen bi 27. listopada trebala posjetiti Kosovo.

XS
SM
MD
LG